A koreográfus arra kéri a táncosait, hogy égjenek el a színpadon

Lajkó Félix és a Győri Balett GisL című produkciójával folytatódik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek holnap este 19 órától az online térben. Velekei László koreográfussal, egyben a Győri Balett igazgatójával az ingyenesen megtekinthető, különleges darab történetéről, zenéjéről és koreográfiájáról is beszélgettünk.

2021. 05. 12. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giselle (GisL) a XIX. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe pedig minden balerina álma. Velekei László, a május 13-án bemutatott GisL című előadás koreográfusa úgy véli, hogy ez az egyik legismertebb cselekményes balett a világon, ezért fontosnak tartotta, hogy a Győri Balett repertoárjába is bekerüljön. – Nagyon jól illeszkedik az alkotói attitűdömbe ez a balettelőadás, hiszen érzelmekről és romantikáról szól. Érdekes, hogy a pályám során az összes nagy, egész estés darabomnak nő a főszereplője, ahogy ennek a produkciónak is – hangsúlyozta a koreográfus. Szerinte az előadás arra reflektál, hogy az érzelmeink által válunk emberré, nincs csak jó és rossz, mindig minden árnyaltabb.

Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot, ám a mostani bemutató valódi kuriózumnak ígérkezik, ugyanis az egyszerre gyönyörű és borzongató történet Lajkó Félix virtuóz hegedűművész zenéjével kel életre.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xkkJZEIy5bI[/embed]

 

– Amikor Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója megkérdezte tőlem, hogy tudnék-e együtt dolgozni Lajkó Félixszel, akkor rögtön az vetődött fel bennem, hogy az ő zenei világzenei stílusa vajon abba az irányba viszi-e el a GisL-t, amiről álmodoztam. A közös munka során kiderült, hogy Lajkó Félix az ambient stílusú zene helyett karakteres zenét képzelt el és alkotott. Így attól lett izgalmas az egész, hogy olykor rendkívül sűrű és karakteres, ami például nagyon jól illeszkedik egy városképbe, később egy fájdalmasan gyönyörű hegedűszóló csendül fel, miközben GisL táncát látjuk – mondta az együttműködésükről Velekei László.

GisL, a falusi lány szerelmi csalódása és földöntúli léte történetének esszenciáját egy felvonásba sűrítette össze a koreográfus, akinek minden alkotásnál van egy víziója. A GisL esetében a halálba táncoltatás képe jelent meg előtte, ez alapján kezdett el dolgozni.

– Ha egy táncosnő ki szeretné táncolni Lajkó Félix zenéjének az összes hangjegyét, akkor annak bizony „halál” a vége – mutatott rá Velekei László, aki azt is elárulta, hogy a mai napig azt kéri a táncosoktól: égjenek el a színpadon.

A falusi lány történetének esszenciáját egy felvonásba sűrítette össze Velekei László Fotó: Lakatos János

A Győri Balett már negyvenkét éve a klasszikus balett alapjain nyugvó, modern táncszínházi formát képviseli, ám a GisL egyszerre nyújt színházi, balett- és önálló koncertélményt. A klasszikusbalett-elemek mellett a kortárs tánc is megjelenik benne. Az alkotók és a táncosok részéről nemcsak szakmai, hanem emberi összefogásra is szükség volt ahhoz, hogy az előadás megszülethessen. – A jelenre reflektáló GisL azt üzeni számunkra, hogy a művészet mindenek felett áll, nem szabad semmit feladni. Olykor szükség van arra, hogy túllépjünk önmagunkon, és elengedjünk dolgokat – mondta a koreográfus, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy a díszlet a mai rideg, érzelem nélküli és felgyorsult világunkat tükrözi.

A holnapi bemutató 19 órakor ingyenesen, regisztráció nélkül tekinthető meg a Bartók Tavasz oldalán. A társulat már nagyon várja, hogy minél előbb élőben is előadhassa a darabot, és találkozhasson a közönséggel. Minderre már nem kell sokat várnunk, hiszen június 18-án Győrben, a tervek szerint a barokk belvárosban mutatják be a GisL-t, októberben pedig a budapesti közönség is megnézheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.