A létbe vetett ember vergődései

Bodor Ádám stílusa annyira erőteljesen beitta magát az olvasók lelkébe, szépérzékébe, tudatalattijába, hogy akár egy-két mondat alapján is azonnal felismerhetővé válik.

Nagy Koppány Zsolt
2019. 05. 17. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodor Ádám stílusa annyira erőteljesen beitta magát az olvasók lelkébe, szépérzékébe, tudatalattijába, hogy akár egy-két mondat alapján is azonnal felismerhetővé válik bármelyik új vagy újonnan előkerült szövege. Mondhatni, klasszikus.

Legújabb novelláskötete – amely a hagyományhoz híven a borús Sehol címet viseli – sok szempontból hű marad ehhez a hagyományhoz: meghökkentő nevek, helyszínek, fordulatok, események, titokzatos és nyomasztó légkör, valamiféle állandó fenyegetettségben élés, kitettség, szinte szenvtelen hangú kegyetlenség… vagy csak a világ valóságának tárgyszerű elősorolása.

Azonban – az olvasó nem kis meglepetésére – karakteresen érzékelhetővé válik benne valami megengedő (vagy az eddigiekhez képest megengedőbb) kedélyesség itt-ott; a szöveg, a világ és a szövegvilág kevésbé szigorú, meghökkentően játékos (így utal vissza például egyik ikonikus saját novellájára, a Plusz-mínusz egy nap című szövegre jelen kötet Pitvarszk című novellájában:

„Megszámoltam, tizenhét különböző színű függőleges csíkból állt a párnahuzat mintája. Vagy tizennyolcból. Plusz-mínusz egy csík, ugyebár. Úgy nyüzsögtek, vibráltak, hogy nem tudtam őket rendesen megszámolni”). Máskor csevegős vagy éppen kedves-humoros. Alapvetően azért mégis komor a történetek világa, komorak a helyszínek, ahol játszódnak, a létbe vetett ember vergődésének vagyunk a tanúi: az olvasó mindig sejtheti, hogy valami furcsa, kellemetlen, rossz dolog történik a szereplőkkel, és ez így is lesz, de valahogy sohasem az, amit kilogikázott, amire számít, hanem mindig más és mindig másképp.

Bár klasszikus novella a kötet mind a hét írása, mégis akár regényként is olvashatjuk (hasonlít – ebből a szempontból is – némileg a Sinistra körzet című klasszikusra), hiszen ugyanazon borús égbolt (létégbolt) alatt történnek, és ugyanott: sehol – a seholban. Mély nyomot hagyó, a gondolkodó embert napokig fogva tartó történetek kerültek a kötetbe, és különös hangulatuk átszűrődik az életünkbe is, diszkomfortérzetet keltenek, elbizonytalanítanak: hatnak. Kívánhat-e (olvasó) ember többet?

Bodor Ádám: Sehol. Magvető Kiadó, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.