A Magyar Királyság legszebb szárnyas oltárát vizsgálhatjuk meg

 A kisszebeni Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt főoltár 1496-ban készült, és a középkori Magyar Királyság leggazdagabb díszítésű és legnagyobb szárnyas oltára volt.

Magyar Nemzet
2020. 12. 17. 17:53
null
Budapest, 2020. szeptember 23. A felújított kisszebeni főoltár a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a bemutató napján, 2020. szeptember 23-án. Több évtized után befejeződött a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb és legdíszesebb szárnyas oltára, a kisszebeni Keresztelő Szent János főoltár restaurálása. Az óriási méretű, késő gótikus főoltár elkészültét 1496-ra datálják. 1944-ben, Budapest bombázásakor bontották szét és rejtették el, majd 1954-ben fogtak hozzá a helyreállításához. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részletekbe menően, teljes pompájában ismerkedhetünk meg online a késő gótika magyar művészetének egyik legkiemelkedőbb darabjával, a kisszebeni főoltárral, amelyet több évtizedes restaurálást követően a Nemzeti Galéria Tróntermében állítottak fel.

A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt főoltár 1496-ban készült, és a középkori Magyar Királyság leggazdagabb díszítésű és legnagyobb szárnyas oltára volt. A barokk kortól mondhatni érintetlen állapotban fennmaradt, a XIX. században azonban a több emelet magas oromzat megrongálódott.

1909-ben került a Szépművészeti Múzeumba, ahol a táblaképek nagy részét restaurálták az ’50-es és ’60-as években, a szobrok rekonstrukciós munkálatai pedig a Nemzeti Galéria műhelyében történtek meg a ’80-as és ’90-es években.

Az oltárt bemutató internetes oldal részletes betekintést ad a restaurálási munkába, feltárja a különböző díszítőelemeket, szobrokat, valamint számos izgalmas háttérismerettel, művészetpedagógiai és oktatási feladatokkal mutatja be az egyedülálló remekművet élvezetes, gazdag látványvilággal.

A honlap különleges animációs anyaga lehetőséget nyújt arra, hogy az oltárt közelről, részletesen megvizsgálhassuk, az írásos anyag információin túl ugyanis a szemünk előtt képanyagban is megjelenik mindaz, amiről éppen olvasunk.

Megismerhetjük továbbá egy jezsuita szerzetes gondolatait a liturgikus színfalról, valamint megérthetjük azt is, hogy az ima egyes sorai miként függnek össze az oltárképpel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.