A magyar nóta belga mesteréről készült dokumentumfilm

Tcha Limbergerről, a magyar nóta belga mesteréről készült dokumentumfilm, amelyet vasárnap mutat be a Duna World csatorna.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 21:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vak belga zenei géniuszról, a klasszikus cigányzene nagymesteréről Miklós Ádám készített dokumentumfilmet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával.

Mint a rendező, operatőr az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában felidézte, Tcha Limberger már ismert zenész volt, amikor beleszeretett a magyar nótába. Az egész életét megváltoztatta, Magyarországra költözött, mesterévé vált a műfajnak, a régi kávéházi cigányzenének, amelyet manapság már nem nagyon játszanak.

Tcha Limberger nem modernizálni akar, hanem a hagyományt megőrizni. Azért is jött Magyarországra, hogy megtanulja a nyelvet. Az improvizáció alapja, hogy a zenészek folyamatosan figyelik egymást, Tcha azonban teljesen a hangokra van utalva, a fülére támaszkodik. Egy koncerten nemcsak zenél, hanem elmeséli a külföldi közönségnek, hogy miről szólnak a szövegek, mikor játszották, mit jelent és zeneileg mennyire különleges – mondta Miklós Ádám.

Ez egy kihalóban lévő műfaj – hangsúlyozta a rendező, hozzátéve: remélik, hogy a film megmutatja a nézőknek ezt az értéket, és Tcha Limberger látásmódján keresztül bemutatja, hogy miért fontos megőrizni. „Lehet, hogy pont erre volt ennek a műfajnak szüksége, hogy Tcha kicsit érdekesebbé tegye az emberek számára” – jegyezte meg Miklós Ádám.

„Be akarom bizonyítani a magyaroknak, hogy nincs igazuk, amikor azt mondják, hogy ugyan, a nóta már nem kell. De. Azt kell játszani, ami a tied” – idézték a műsorban a zenész szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.