A magyar színházi élet legkiemelkedőbb ünnepe

Jövő csütörtökön 14 versenyelőadással és több mint száz kísérőprogrammal startol a legnagyobb hazai színházi seregszemle, a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). A rendezvény díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze lesz, aki egyéni esttel és Munkácsy-tárlatvezetéssel is jelentkezik a fesztiválon. Pécs városa a jövőben is megtartaná a fesztivált, amelynek utaztatásáról szakmai diskurzus zajlik.

Szilléry Éva
2019. 05. 31. 11:51
null
Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél – Radu Afrim rendezése Sepsiszentgyörgyről érkezik Fotó: POSZT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvankilenc színház összesen kétszáz előadásából válogatott Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg a 2019-es POSZT versenyprogramjába. A tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozták: jó döntést nem lehet hozni, hiszen mindig lesznek olyanok, akikben hiányérzetet hagy a versenydarabok listája. Elmondták, az előválogatókkal – Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendezővel és Csikós Attila író-publicistával – közösen egyeztek meg a versenybe került darabokról.

A magyar színházi élet legkiemelkedőbb ünnepének nevezte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a POSZT-ot, amelynek megújításáról évek óta gondolkodik a szakma. Mint mondta, a kormány hatvanmillió forinttal támogatja a seregszemlét. Pécs további harmincmillió forinttal járult hozzá a találkozóhoz, de a tegnapi sajtótájékoztatón Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt is bejelentette, hogy a jövő évi jubileumi seregszemlét negyvenmillió forinttal segíti majd a város.

Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél – Radu Afrim rendezése Sepsiszentgyörgyről érkezik
Fotó: POSZT

Szakmai berkekben felmerült, hogy a POSZT a mustra kezdeti éveihez hasonlóan ismét utazó fesztivállá váljon. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója ezen a héten az M5 műsorában Kaposvárt nevezte meg a fesztivál következő lehetséges állomásának.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Fekete Péter elmondta: nagyon jónak tartja, hogy avatott szakemberek fix helyet találtak annak idején a POSZT-nak, és ebben a munkában Jordán Tamás szerepe vitathatatlan. – Időről időre felmerül a kérdés, hogy a régi utaztatott színháznak milyen értékei, előnyei voltak. Nem tartom rossznak, hogy erről most szakmai egyezkedés folyik. Fontos azonban, hogy amíg ez a vita nem dől el, addig biztos és jó helyen maradjon a találkozó. Pécs egy ilyen stabil pontot jelent a fesztiválnak – fogalmazott az államtitkár.

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta támogatja a POSZT-ot, bevezetve a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pénzjutalommal járó különdíját. Az elismerés Rátóti Zoltán, az MMA színházi tagozatának vezetője bejelentése szerint immár mind a tizennégy szakmai díj, valamint a közönségdíj mellé is jár, 300-300 ezer forint értékben.

A versenyelőadásokat idén is a Pécsi Nemzeti Színházban láthatja a közönség, és a fesztivál hagyományai szerint az előadások másnapján – Lévai Balázs vezetésével – szakmai beszélgetés is lesz.

A találkozó díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze lesz. A művésznő videón üzent a sajtótájékoztató résztvevőinek, amelyben elmondta, az Emberi hang című önálló esttel és Munkácsy-tárlatvezetéssel is várja a nézőket a találkozó alatt.

Bejelentették a zsűri tagjait is: idén Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos, író, Szorcsik Kriszta színésznő és Venczel Valentin színész dönt a díjazott darabokról. A jövő évi válogatók neve is ismertté vált: Dér András filmrendező és Uray Péter koreográfus határoznak majd arról, mely darabok kerülnek versenybe a jubileumi színházi találkozón.

A 19. POSZT versenydarabjai

Szvetlana Alekszejevics: Secondhand, Örkény Színház, Budapest, rendezte Bagossy László, Kovács D. Dániel és mások; Csehov: Ványa bácsi, Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros/Váci Dunakanyar Színház, rendezte Jaroszlav Fedorisin; Mi történt Baby Jane-nel?, Henry Farrell regénye alapján a szövegkönyvet írta Ernyei Bea és Galambos Péter, Szabadkai Népszínház, rendezte Galambos Péter; Charlie Chaplin: A diktátor Vígszínház, Budapest, rendezte Eszenyi Enikő; Fjodor Dosztojevszkij: Idióta, Csokonai Színház, Debrecen, rendezte Sardar Tagirovszkij; Fejes Endre–Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0, Katona József Színház, Budapest, rendezte Máté Gábor; Nagy András: Karenina Anna, József Attila Színház, Budapest, rendezte Telihay Péter; Per Olov Enquist: A tribádok éjszakája, Pinceszínház, rendezte Kiss Csaba; Garai Judit: Jeanne d’Arc, Katona József Színház, Budapest, rendezte Hegymegi Máté; Georg Büchner: Woyzeck, Nemzeti Színház, Budapest, rendezte ifj. Vidnyánszky Attila; Székely János: Caligula helytartója, Nemzeti Színház/Gyulai Várszínház, rendezte: Szász János; Székely Csaba: 10, Radnóti Színház, Budapest, rendezte Sebestyén Aba; Tasnádi István: Kartonpapa, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendezte Hargitai Iván; Radu Afrim: Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy, rendező Radu Afrim.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.