A Margitszigeti Szabadtéri Színpad élére javasolja Karácsony Bán Teodórát

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Bán Teodóra pályázata kiemelkedően a legjobb, mégis a szakmai bizottság javaslatát lesöpörve szeretnének döntést hozni.

Szilléry Éva
2020. 02. 26. 19:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt korábban megírtuk, a kormány és a főváros december óta zajló tárgyalása értelmében a jövőben lesznek fővárosi, állami és vegyes finanszírozású teátrumok a fővárosban. A Radnóti Színházat, a Katona József Színházat, az Örkény István Színházat és a Szabad Tér Színházat a Főváros saját fenntartásúvá tenné. Utóbbi tekintetében a főpolgármester előterjesztésében nem támogatta a szakmai bizottság egybehangzó álláspontját, amely az eddigi vezetőt, Bán Teodórát javasolta a posztra. Korábban egyébként Karácsony Gergely azt monda, törvénytelennek tartja azt az állásfoglalást, amely a szakmai bizottságéval ellentétes. A mai közgyűlésen azonban a politikus mégis úgy fogalmazott: „Nem értem pontosan, hogy ha nem kérjük a közös működtetést a Szabad Tér Színházra nézve, akkor miért fogalmaz meg a kormány olyan ultimátumot, hogy ha Bán Teodórát nem támogatjuk, akkor a színház finanszírozásáról szóló vitát felfüggesztik.”

A főpolgármester mégis leszögezte, hogy ennek ellenére az a vita, ami a Szabad Tér Színház vezetői kérdése kapcsán kialakult, sokat ártana az értelmes tárgyalás lehetőségének a főváros és a kormány között. Ezért javasolja, hogy osztott vezetésű teátrum legyen a jövőben a szabadtéri: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabad Tér Színházat pedig Benkő Nóra vezesse. Hozzátette: funkcióját tekintve is más-más természetű játszóhelyekről van szó, a Margitsziget inkább koncerthelyszín, a Városmajori Színpad a színjátszáshoz kapcsolódva pedig befogadó teátrum.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Bán Teodóra pályázata kiemelkedően a legjobb, mégis a szakmai bizottság javaslatát lesöpörve szeretnének döntést hozni.

– Azt látjuk, hogy azt a békés hangulatot ami jellemezte az eddigi kilenc évet a fővárosi színházak területén, most a politikai színtérre helyezték. Véleményem szerint a Demokratikus Koalíció belökte a területi politikai harcba a színházakat. Önök ezt a békét felborítják: nettó hatalmi pártpolitikai harcba kezdtek. Akiket önök meg akarnak óvni, azokat a színházigazgatókat mi neveztük ki. Önök viszik a rendszerbe ezt a hihetetlen feszültséget. A főpolgármester saját elvét – miszerint hagyjuk a szakmát a szakmára – is semmibe veszi, amikor a Színházművészeti Bizottság döntését figyelmen kívül hagyja – hangsúlyozta Láng Zsolt.

Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere szerint nem lehet objektíven megítélni, melyik pártpolitikai érdek kezdte előbb a színházi élet felkorbácsolását. „Egy bizonyos: Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettes vezetése alatt egy békés, sokszínű, gazdag színházi élet volt Budapesten, ezt kellene megőrizni”– mondta hozzászólásában Pokorni Zoltán.

Március elsejéig meg kell állapodnia színházak finanszírozásáról a kormánynak és a főváros vezetésének. A Szabad Tér Színház osztott vezetésének lehetőségéről zárt ülésben döntenek majd, a most előterjesztett színház-finanszírozást a képviselő testület elfogadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.