A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje

A Müpa 2020 decemberében lezárult zeneműpályázatán 48 zeneszerző és alkotótársaik 54 műve kapott díjat. A legkiválóbbnak értékelt pályamunkák közül az első darab ősbemutatójára január 15-én kerül sor az Átlátszó Hang Fesztiválon.

Magyar Nemzet
2021. 01. 14. 20:30
null
Ajtony Csaba karmester Fotó: Sin Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Müpa tavalyi zeneműpályázatán nyertes pályamunkák közül Virág Anna Virág Therapy of a Bipolar Bear című kamarazenekari műve első ízben hallható a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar előadásában, Ajtony Csaba vezényletével. A Schubert & Tsai című koncertet a Müpa Home online közvetítéssorozatának köszönhetően – az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében – élőben követhetik a nézők a Müpa weboldalán.

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
Fotó: Annamaria Kowalsky

A Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói által 2007-ben alapított MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásokként fogja fel. Legújabb programjuk Franz Schubert Rosamunda című színpadi kísérőzenéje legismertebb részeinek – a három közjátéknak – három ma élő zeneszerző által készített átdolgozásával indul, majd Mirela Ivičević darabjával folytatódik. Őt a román származású, tanulmányait Párizsban folytató, majd ott végleg letelepedő George Enescu egzotikus utolsó műve (Kamaraszimfónia tizenkét szólóhangszerre, op. 33) követi. Illés Márton, a Sonus Alapítvány megrendelésére és az Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával írt Ljubljana-rajzok alkotójának elismertségét számos díj és felkérés tanúsítja, darabjait Európa-szerte előadják. Ennek a műnek az ősbemutatója után Alexander Schubert Hello (2014) című darabja zárja az estet.

Ajtony Csaba karmester
Fotó: Sin Oliver

A szintén ősbemutatóként megszólaló Virág Anna Virág-kompozíció a Müpa zeneműpályázatának díjnyertes alkotása volt a kamaraművek kategóriában. Maga a szerző így foglalta össze Therapy of a Bipolar Bear című művének keletkezését: „Eredetileg egy jazz-formáció újragondolását terveztem, és a darab zenei anyaga kezdetben a Polar Bear együttes Held on the Tips of Fingers című albuma által inspiráltan kezdett formát ölteni. Miközben a Jazzwise oldal 100 Jazz Albums That Shook The World listájának lemezeit hallgattam, különös élmény volt rátalálni egy olyan zenére, amiről mindig is sejtettem, hogy létezik valahol. Az apparátus a darab írása alatt jócskán megváltozott: a bőgőt végül kivettem, de lett benne cimbalom, hungarocell téglák és egy nagy doboz, ami teljesen új ötlet. Számomra az a megnyugtató a komponálásában, hogy bármit beleírhatok a darabomba, aminek tetszik a hangja. Nem tudok szabályt szegni, csak bővíteni a palettát! – nyilatkozta Virág Anna Virág.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.