A Pandóra Projekt zenéje teljesen letisztult világot képvisel

Az ismert mítosz, a Pandóra szelencéje jut sokunk eszébe, ha a Pandóra Projekt nevet meghalljuk. Azonban nem a kíváncsi isteni teremtmény ihlette az énekes–zenész duó nevét. Major Dóra, Dorci és Végh Janka, Panka alkotják – innen ered a név: PankaDóra, Pandóra. Mindketten a Majdnem Híres Rocksuli könnyűzeneimenedzser-képzésén is tanulnak, itt ismerkedtek meg és kötöttek barátságot ősszel. Most pedig már elkészült első videóklipjük is. Végh Jankával és Major Dórával beszélgettünk jelenről, jövőről, barátságról és zenéről.

2021. 05. 11. 12:52
Pandora Projekt
20210416 MN Budapest Pandora Projekt Végh Janka Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét lány erős személyiség, de tökéletesen kiegészítik egymást. Végh Janka az ELTE-n politikatudományokat hallgat, szeptembertől viszont Bartók Konzervatóriumi növendék lesz. Major Dóra a szakdolgozatát írja a Budapesti Corvinus Egyetem marketing szakán, szeptembertől kulturális kommunikáció mesterszakos lesz. Nézzük meg képeiket, hallgassuk dalaikat, és azonnal szívünkbe zárjuk a Pandóra Projekt tagjait. Érezzük a fiatalság egyik pillanatban felhőtlen nevetős, másik pillanatban borongós kedvét. Zenéjük egy teljesen letisztult világot képvisel, amit a szöveg erősít. Az „aki érdekel” című daluk sokat elárul róluk.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy mindketten szerettek szerepelni a családi programokon. Táncoltak, énekeltek, hegedültek. Major Dóra először furulyázott, majd zongorázott, aztán a testvére gitározását kísérte énekkel. Végh Janka az általános iskolai zenetanárát emlegette, aki látta, hogy foglalkoznia kell az énekléssel.

– Hogyan jöttek rá, hogy szeretnek együtt zenélni? – kérdem. Kiderül, hogy Végh Janka eredetileg nem akart senkivel együtt zenélni.

– Mikor megismertem Dorcit, tudtam, hogy zenél, de nem tulajdonítottam ennek jelentőséget. Kellett egy biztos baráti alap, hogy megnyíljak ilyen téren előtte. Kicsit olyan, mintha a dalaim a gyerekeim lennének, nyilván nem adom őket akárkinek a kezébe. Először teljesen meg kellett bíznom benne. Amikor láttam, hogy szépen bánik a dal-gyerekeimmel, egyre többet mertem odaadni neki, így lettek az én gyerekeim a mi gyerekeink, azaz az én dalaim a mi dalaink – fejti ki. Major Dóra megerősíti: – Igen, Jankának kellett megtennie az első lépést felém, és milyen jó, hogy megtette! Emlékszem, mennyire meglepődtem, amikor megkérdezte, hogy eléneklem-e ezt a versszakot? Ehhez a lépéshez kellett pár hónap barátság és közös koncertre járás, bulizás, táncház. A második találkozásunkon Jankával beszöktünk egy táncházba, lehet, ez alapozta meg a népzenés vonalat. Nagyon sokat formálódott a kapcsolatunk. Mindig azt mondom, hogy Janka az alkotótársam, én pedig az övé.

A Pandóra Projekt tagjai nem teszik le a voksot egyik zenei stílus mellett sem. – Semmiképpen, nem akarjuk behatárolni magunkat. Nyilván vannak elképzeléseink a stílusunkat illetően, de nem akarjuk beskatulyázni a zenénket. Mi is elég szabad lelkek vagyunk, így a zenében is nagyon fontos a nagybetűs szabadság. ­Alapvetően indie-folk duó­nak valljuk magunkat csillámokkal, viszont a zenekarral kiegészülve teljesen más vizekre is el tudunk evezni. Egy aprócska titok, hogy most készül egy dal, amit Janka tudat alatt nekem írt, a dal se nem indie, se nem folk, viszont megvan benne az a fűszer, ami a Pandóra különlegességét és egyedi hangzásvilágát megadja – mondja Major Dóra, aki arra a kérdésre is választ ad, hogy milyen témákról szeretnek énekelni: – Azokról a bizonytalanságokról, félelmekről, örömökről, bánatokról, amikkel nagyon sokan tudunk azonosulni. Fontos még számunkra az önelfogadás, próbáljuk belecsempészni a szövegekbe, hogy saját magunkat kell a legjobban szeretni, és a lehető legnagyobb mértékben elfogadni.

Végh Janka és Major Dóra alapvetően indie-folk duó­nak vallják magukat
Fotó: Mirkó István

Végh Janka kiegészíti alkotótársa gondolatait: – Igen, valami ilyesmi a célom. Visszatérő motívum a szövegeimben a megcsalás. Szeretem még a fájdalmas, küzdelmes és túlkomplikált szerelem hangulatait és érzelmeit is a dalokba beleszőni. Hiszen a szeretni és szerelmesnek lenni szerintem az egyik legnehezebb dolog. Általában én írom a szövegeket, de ezek nem csak az enyémek, hiszen én valami boszorkányság folytán Dorci agyával is gondolkozom. Sok szűrőn átmennek a dalaim/dalkezdeményezéseim. Először mindig Dorci látja és hallgatja meg a dalokat. Van, amikor csak szavakat cserélünk ki, máskor semmit, de persze van, hogy eltesszük még érlelődni. Aztán, ha eléggé megbarátkoztunk a dallal, és írtunk rá csodálatos-pandórás vokálokat, Dorci öccsének, Major Gábornak a kezébe adjuk, aki frissen végzett hangmérnökként/producerként formálja ezeket. Illetve a legutóbbi stúdiózás alkalmával már a Pandóra zenekar basszusgitárosát is engedtük beleszólni. Doór Mátyás egyszerűen zseniális basszusgitártémákat talál ki nekünk, és segít minket az alkotásban – avat be Végh Janka az alkotói folyamatba is.

A Pandora Projekt alkotópárosa
Fotó: Mirkó István

Terveikről Major Dóra mesél:

– Most a rövid távú cél a nemrég csodálatos művészek és szereplők körében forgó videóklip és az előző hetekben felvett népies-megcsalós-táncházas-mókázós dalunk megjelentetése. Ha a helyzet engedi, szeretnénk élőben is megmutatkozni és közönség elé állni nyáron. A nyár végén szeretnénk kiadni az első lemezünket, amin lesz minden: nevetés, sírás, táncház, életigenlés és útkeresés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.