A rajzolt könyvek becsülete

Egészen a rendszerváltásig világszínvonalút alkottunk az irodalmi művek ihlette grafika területén, a műfaj a hatvanas-hetvenes években virágkorát élte.

Szilléry Éva
2019. 07. 23. 6:55
null
Réber László művei az Év kiállítása díjjal jutalmazott székesfehérvári tárlaton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen a rendszerváltásig világszínvonalút alkottunk az irodalmi művek ihlette grafika területén, a műfaj a hatvanas-hetvenes években virágkorát élte. Az első illusztrációs fesztivál ősszel azzal a céllal jön létre, hogy a rajzolt könyvre igényt teremtsen kiadói szinten, és a képzőművészek gondolkodását is elindítsa az irodalom irányába.

A jó illusztráció egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel – állapította meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója az első illusztrációs fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján. A rendezvény célja a hazai könyvillusztráció valaha volt nimbuszát visszahozni, de mindenekelőtt igényt teremteni az igényes grafikákkal kiegészített könyvre. A szervezők egyszerre serkentenék a könyvkiadókat és a kortárs grafikusokat, hogy illusztratív könyvekben és irodalmi ihletésű rajzokban gondolkodjanak.

Mint a fesztivál egyik szervezője, Herbszt László grafikus rámutatott, szerte az országban több grafikai bien­nálét rendeznek, ezeken mégis háttérbe szorul a kortárs illusztráció.

Réber László művei az Év kiállítása díjjal jutalmazott székesfehérvári tárlaton

A jelenlegi kezdeményezéssel azt szeretnék, hogy ezen a területen progresszív, fiatal alkotók kerüljenek a fókuszba. Mint mondta, a rendszerváltásig hazai művészeink világszínvonalút alkottak a könyvek grafikai megfogalmazásaiban, elsősorban a gyermekkönyvek területén brillírozott a műfaj. A kilencvenes évektől visszaesés látható ezen a területen, pedig sokan vallják, hogy a kép is szó, ma is igény van a rajzolt kötetekre.

A fesztivál pályázatot hirdet grafikusok, képzőművészek számára, amelyre augusztus 30-ig lehet jelentkezni négy kategóriában. A fikciós szövegek szekcióban a gyermek- és a felnőtt szépirodalmi szövegre reflektáló rajzokat várják, emellett a versenyt meghirdették a nonfiction (nem fikciós), a kötött szépirodalmi és a babakönyv vagy lapozó szegmensben is.

Az ország legnagyobb irodalmi múzeumi gyűjteménye, a Petőfi Irodalmi Múzeum a kezdetektől kiemelt feladatának tekinti az irodalmi illusztráció gyűjtését és ösztönzését, ezért vesz részt az idén októberben debütáló Első Budapesti Illusztrációs Fesztiválon a legjobb pályaművek bemutatásában. Az említett kategóriák mentén a PIM a kötött szépirodalmi műveket kiegészítő képi megfogalmazásokat állítja majd ki, közülük is az évfordulós alkotók, Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István művei­hez fűzött rajzokra fókuszál.

Az október 16-án nyíló kiállításnak az irodalmi múzeum otthona, a Károlyi-palota mellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Terme ad otthont. A tervek szerint a tárlat anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításként is megjelenne, kétnyelvű katalógus kíséretében. Pályázni már megjelent, de nyomtatásban ki nem adott művekkel is lehet.

Eddig a fikciós szekcióba érkezett a legtöbb pályamű, jelenleg 160-nál tartanak.

Demeter Szilárd a távlati célok között említette, hogy a múzeum tervezett udvarfejlesztésének, amely a szomszédos Károlyi-kerttel egybenyitná a PIM belső udvarát, része lesz, hogy egy digitális kijelzőrendszert építenének, amely szintén teret adna a hazai illusztráció nagymesterei bemutatkozásának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.