A száz éve született Szenes Hannára emlékeznek a Versmondók a költészet napján

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közös online emlékműsorral készül a költészet napjára. Április 11-én 11 órától József Attila mellett, a száz évvel ezelőtt mártírhalált halt katona-költő, Szenes Hannára emlékezik irodalmi műsorában, neves művészek és pályakezdő színészek együttes közreműködésével.

Magyar Nemzet
2021. 04. 10. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Boldog a gyufa című emlékműsorral emlékezik a száz éve született Szenes Hannára a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) április 11-én. A címadó vers mellett életrajzi emlékek, lírai és prózai írások, illetve József Attila felvezető verse teszik teljessé az ígéretes fiatal költő emlékműsorát, akinek pályája nem teljesedhetett ki, személye, életműve példamutató áldozatvállalása alapján azonban méltó arra, hogy mind többen megemlékezzenek róla, megismerjék élettörténetét, műveit.

Szenes Hanna 1937-ben
Fotó: Wikipédia

A műsor először a költészet napján, 2021. április 11-én 11 órakor lesz látható, majd folyamatosan megtekinthető a MAZSIKE és a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán és a Versmondók YouTube-csatornáján.

Szenes Hanna írónak, költőnek készült. Naplóját és műveit húsz nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, és ápolják emlékét. Magyarországon született 1921. július 17-én, és itt szenvedett mártírhalált 1944. november 7-én. Hiába érettségizett kiváló eredménnyel, a zsidókat érintő korlátozások miatt nem tanulhatott tovább. 1939-ben Palesztinába vándorolt, ahol tagja lett a zsidó ellenállási mozgalomnak. Azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Szenest a magyar határnál letartóztatták, bebörtönözték és brutálisan megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.