„A szerelem felülír mindent: történelmet, politikát, sorsokat”

Megtartotta Pozsgai Zsolt Zergetánc című történelmi színdarabjának munkabemutatóját a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház. A darabban Báthory Zsigmond és felesége, Mária Krisztina kapcsolata, valamint a kor diplomáciai és politikai bonyodalmai is fókuszba kerülnek.

Pataki
2020. 12. 15. 17:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozsgai Zsolt Zergetánc című színdarabját december közepén tervezte bemutatni a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész rendezésében, a vírushelyzet miatt azonban idén csak a munkabemutatót tarthatták meg.

A darabban Báthory Zsigmond és felesége, Mária Krisztina kapcsolata, valamint a kor diplomáciai és politikai bonyodalmai is fókuszba kerülnek.

– A darab ötlete akkor született meg bennem, amikor szóba került Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz – mondta Pozsgai Zsolt, a darab szerzője, akit a helyzet igencsak emlékeztette a Báthoryak és a bécsi udvar közlekedésére. Az író kíváncsi volt, hogy Mária Krisztina a maga kulturális történelmi hátterével hogyan tud együtt élni Báthory Zsigmonddal.

Mire képes két, egymástól gyökeresen eltérő kulturális háttérrel rendelkező ember? Az már csak hab a tortán, hogy ha jön a szerelem, akkor felülír mindent: történelmet, politikát, sorsokat – összegezte a szerző.

 

Szigeti Réka dramaturg szerint azért lett a darab címe Zergetánc, mert Mária Krisztina a leveleiben többször is írt a zergék különös násztáncáról az erdélyi havasokban.

Igazi gyöngyszem ez a darab, óriási élmény volt együtt dolgozni a társulat valamennyi tagjával. Ahogy elnéztem a színészek csillogó szemét a ruhapróbán, volt bennem egy érzés, hogy Papp Janó díszlet- és jelmeztervező a XVI. századtól inspirálódott ruhakölteményeit a Habsburg-ház asszonyai is szívesen viselték volna – mondta Kálló Béla Jászai Mari-díjas színművész, az előadás rendezője.

A színház művészeti vezetője, Andrási Attila megerősítette, hogy a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház továbbra is mindent megtesz, hogy régi és új előadásaikkal folytassák ismeretterjesztő küldetésüket itthon és a határainkon túl.

– Nagyon remélem, hogy januárban már megszokott helyszínükön, a Pozsonyi úti református gyülekezet altemplomában élőben láthatja a közönség Pozsgai darabját és a többi előadást is – mondta a Jászai Mari-díjas író-rendező.

Az előadás főbb szerepeiben Csomor Csilla, Stelly Zsófia, Boros Ádám, Dóczy Péter, Kákonyi Tibor és Szabó Sipos Barnabás látható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.