A mozdulatok nemzetközi nyelvén nyit a fesztivál Európa felé

A létezés eufóriája szlogennel indult Veszprémben a XXII. Kortárs Nemzetközi Táncfesztivál, amely ezúttal az Európa kulturális fővárosa előrendezvényeként, a Veszprém-Balaton Filmpiknikkel szorosan összekapcsolódva kapott új lendületet. A mustra évről évre színes képet kíván adni a kortárs tánc hazai tendenciái­ról, és egyre hangsúlyosabban nyit Európa felé.

Szilléry Éva
2020. 09. 09. 7:36
Bozsik Yvette; Fülöp Tímea
Budapest, 2016. január 28. Bozsik Yvette (elöl b) és Fülöp Tímea (elöl j) a Bozsik Yvette Társulat Oidipusz című táncjátékának próbáján a Müpa Fesztivál Színházában 2016. január 28-án. A Szophoklész drámájából készült táncelőadást január 29-én mutatják be Bozsik Yvette koreografálásában, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha ez az első olyan éve a nagy múltra visszatekintő veszprémi kortárs nemzetközi táncfesztiválnak, amely Európa jelentős társulatai felé nyitna, idén a koronavírus-járvány megakadályozta a külföldről várt formációk érkezését, így azok csak virtuálisan lehetnek jelen. A létezés eufóriája című, a tánc ihlette dokumentumfilmmel zárult az első Veszprém–Balaton Filmpiknik, és ezzel a szlogennel vette kezdetét a táncfesztivál is, amely Vándorfi ­László fesztiváligazgató szavaival minden évben megtalálja majd azt a tematikus stafétát, amellyel a filmes seregszemléhez kapcsolódik.

A Bozsik Yvette Társulat Oidipusz című táncjátékának próbáján a Müpa Fesztivál Színházában
Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

A francia Adrien M&Claire B X Limousine a járvány miatt személyesen nem tudott jelen lenni a találkozón, ezért egy videófilmet küldött az előadásról. Vándorfi László lapunk megkeresésére elmondta, a tizenegy fesztiválprodukcióból hetet tudnak streamelni, így lehetőség van arra, hogy külföldre is eljusson a seregszemle, amely az Európa kulturális fővárosa rendezvénnyel azt is vállalta, hogy Európa vezető együtteseit is meghívja az itthon nagy múltra visszatekintő fesztiválra.

A társművészetekkel kiegészülő előadások Veszprémben összművészeti jelleget kapnak, ahol a képzőművészeti, a fotó- és a videómunkák a tánc kísérőelemeként jelennek meg.

Frenák Pál Társulatával és a Radical Dance formációval indult a szemle, korunk társadalmi, szociológiai és politikai kórképeit bemutatva be a tánc és a zene nyelvén, miközben az előadás egy vágyott kor illuzórikus nosztalgiáját idézi meg. A Zadam Társulatot Wonder Woman karaktere inspirálta, annak női szemszögből történő értelmezésével találkozunk előadásukban.

Bozsik Yvette Tadashi Endo koreog­ráfussal, az egyik legnagyobb butoh táncos közreműködésével hozott létre egy produkciót. Az előadás a modern háborúk szenvedőinek mementója.

A csütörtökig tartó fesztiválon mások mellett a kortárs tánc olyan képviselői lépnek még fel, mint a Duda Éva Társulat, a Pécsi Balett és a Feledi Project.

A fesztivál négy kiemelt helyszínen, a Petőfi Színházban, a Hangvillában, az Agórában és a Latinovits–Bujtor Játékszínben zajlik. Zárógáláján a Táncművészeti Egyetem hallgatóinak előadását tekinthetjük meg, és ekkor adják át a Szakály György Kossuth-díjas táncművész elnökölte ötfős zsűri díjait is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.