A tárcaíró hozzáállása a megváltozott világhoz

Szilveszter éjfélkor a tárcaíró egy rövid beszéddel szokott kedveskedni szeretteinek. Minden évben már napokkal korábban fogalmazza magában, mit mondana.

Csejk
2020. 12. 31. 8:00
Pictures of the Year: COVID-19
Lily Hendrickx, 83, a resident at Belgian nursing home "Le Jardin de Picardie" enjoys hugs and cuddles with Marie-Christine Desoer, the director of the residence, through a wall made with plastic sheets to protect against potential coronavirus disease (COVID-19) infection, in Peruwelz, Belgium, July 1, 2020. REUTERS/Yves Herman/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH "GLOBAL COVID-19" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES. - RC2NFK9YYM8J Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcaíró szilveszter éjfélkor egy rövid beszéddel szokott kedveskedni szeretteinek. Minden évben már napokkal korábban fogalmazza magában, mit mondana. Az esetek többségében aztán nem azt mondja, amit kigondolt, mert az éjféli hangulatban támadnak jobb ötletei is. A tárcaíró gondolatban szeret visszatekinteni arra, mit is várt az adott évtől, azt viszont már nem mindig szereti, amikor azt gondolja végig, hogy mi az, ami megvalósult és mi az, ami nem. A tárcaíró első ötlete az volt, hogy az idei esztendőben egy igazán rövid beszédet mond: túléltük. Aztán azonnal elvetette ezt az ötletét, mert nagyon elszomorodott már attól a gondolattól is, hogy ennyire veszélyes lett a világ. Az a világ, amelyet a tárcaíró egy egészen jól berendezett, viszonylag biztonságos világnak gondolt, ahol a kávéházban reggelente el lehetett olvasni egy napilapot, ahol színházban művelődhetett a barátaival, ahol éttermek homályában világmegváltó dolgokról beszélgethettek hajnalig, ahol úszhatott egy órát, miközben arra gondolt, hogy milyen jó lesz majd utána a szau­nában, ahol bátran kezet foghatott bárkivel, ahol biztonságosan együtt ünnepelhetett a családjával, ahol nem kellett félni, hogy az unoka az átadott vírusaival meg is ölheti a nagyszülőket. Túléltük. De túl is vagyunk rajta? – tette fel magának a kérdést a tárcaíró, majd arra gondolt, hogy vajon lehet-e ezen a vírushelyzeten valaha is túl lenni. Lesz-e olyan a világunk, mint régen? Ücsöröghetünk-e nyugodtan a kávéházban, színházban, étteremben vagy a Balaton partján?

Lesz-e olyan, hogy örökre elfelejthetjük az egészségügyi maszkot?

Miután a tárcaíró végiggondolta a sok negatív, ám kikerülhetetlen kérdést, arra jutott, hogy felhagy velük. Egyszer és mindenkorra. Mert nem vezetnek sehova, csak elszomorodik ilyen gondolatok miatt az ember. Ekkor arra jutott, hogy olyan beszédet mond szeretteinek szilveszterkor, amelyben pozitívan áll hozzá a megváltozott világhoz. Főleg a kicsi gyerekeit fogja nagyon megdicsérni, hogy már nem is kell mondani a kézmosást a hazaérkezés pillanatában, maguktól veszik fel a maszkot, mielőtt belépnénk egy boltba, és amikor kilépnek, azonnal fertőtlenítik a kezüket. A tárcaíró megdicséri a gyermekeit, hogy a tavaszi online oktatást se lógták el, akkor is szépen megírják és megtanulják a leckét, ha valamiért éppen nem lehet az iskola épületébe belépni. Megdicséri őket, hogy tornáznak otthon vagy futnak a Duna partján, mert nem lehet edzésre járni. A tárcaíró úgy döntött, hogy soha többet nem hozza fel azt, milyen volt a világ vírushelyzet nélkül, mert a gyermekei a jelenben élnek, nekik ilyen a világ, ha egészségügyi maszkot kell hordani, akkor azt hordják. Épp annyi örömmel, mint télen a sapkát, de ugyanolyan természetességgel is. Ők nem szomorkodnak a régi dolgokért, ők büszkék magukra, ha helytállnak a különböző jelenkori élethelyzetekben. A tárcaíró úgy döntött, hogy egy jó kedélyű, humoros beszédet fog mondani. Mert nem az a lényeg, hogy túléltük, hanem az, hogy az élet megy tovább. A lényeg az, hogy szeretjük egymást, és annak kell örülni, ami van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.