A tehetetlen düh jele

Piszkos Harry figurája, a kiégett, cinikus, de igencsak eredményesen dolgozó rendőr prototípusa lett.

2020. 07. 09. 11:12
null
A cinikus és kiégett, ám eredményesen dolgozó nyomozót teljesen magára hagyja a politika Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes, hogy ötven évvel ezelőtt Clint Eastwood színész és Don Siegel filmrendező nemcsak megteremti Piszkos Harry figuráját, aki a kiégett, cinikus, szabadszájú, de igencsak eredményesen dolgozó rendőr prototípusa lesz, hanem azt a problémát is egészen cizelláltan mutatja be az 1971-es Piszkos Harry című film első részé­ben – később még plusz négy részt leforgattak –, amellyel korunk is küzd. Vagyis azt, hogy a terroristáknak, tö­meggyilkosoknak több joguk van, mint az áldozataiknak.

A filmben ez konkrétan úgy jelenik meg, hogy Piszkos Harry kőkemény munkával és küzdelemmel, lőtt sebbel, bordatöréssel, de elfogja a tömeggyilkost, kiszedi belőle, hol van a tizennégy éves túszul ejtett lány, akit viszont már holtan találnak meg, de a tömeggyilkost elengedik a rendőrök, mert a nyomozó megsértette a bűnöző személyiségi jogait. A törvénytelenül szerzett bizonyítékot ugyanis figyelmen kívül hagyja a bíróság, a tömeggyilkos beismerő vallomása viszont bizonyíték hiá­nyában semmit nem ér.

A néző nem hisz a szemének, amikor egy jogilag megalapozott, de valójában teljesen szürreális, a józan észnek ellentmondó jelenetet lát. A tömeggyilkos pedig kisétál a rendőrségről, majd rövid időn belül túszul ejt egy iskolabusznyi gyermeket. Ezt most kivételesen nem a napi hírekben lehet olvasni, hanem egy fél évszázaddal ezelőtti kultuszfilmben lehet látni.

Sajnos korunk egyik legnagyobb problémája, hogy Nyugaton a bűnözőket szinte szürreális módon védi a cukormázzá puhított jog, már ötven évvel ezelőtt is annyira megoldhatatlan bajnak tűnt, hogy a film végén, amikor Harry Callahan végre megszabadítja az emberiséget a tömeggyilkostól, a rendőrjelvényét, a csillagot belehajítja egy tó vízébe. A nyomozót ugyanis magára hagyja a politika, vagyis a polgármester, a rendőrfőnök, a bíróság és az ügyészség.

A cinikus és kiégett, ám eredményesen dolgozó nyomozót magára hagyja a politika
Fotó: InterCom

Döbbenetes az is, hogy betiltástól kell félteni a filmet, mert Clint Eastwood Piszkos Harry szerepében lelövi a fekete bűnözőt, aki éppen a szeme láttára rabol ki egy bankot. Persze azt is tegyük hozzá, hogy a fehér tömeggyilkos azt írja zsaroló levelében, hogy ha nem fizet a város polgármestere, akkor meggyilkol egy „niggert” vagy egy „papot”. Aztán még gyerekeket és nőket is meggyilkol, mígnem Harry elkapja, de a bíróság kiengedi. Piszkos Harry a film elején új társat kap, akivel eleinte nem akar együtt dolgozni, mert az „zöldfülű”. Amikor az új társa kérdi, miért Piszkos a beceneve, egy kollégája elmondja, hogy azért, mert Harry mindenkit utál. Utálja a fehéret és a feketét, a nőt és a férfit, mindenkit. Aztán megtudjuk, hogy ez nem igaz, azért ragadt rá a név, mert ő végzi a piszkos munkát a zsaruknál.

Meghökkentő, hogy a történelem milyen gyorsan ismétli önmagát. A filmtörténetben ugyanis nem először fekszik a porban seriffcsillag. Fred Zinnemann 1952-es Délidő című filmjében is erről van szó. Ott a seriff marad magára a banditákkal szemben. A kisközösség gyáva, nem vállalja a konfrontációt, inkább megalkuszik. A Gary Cooper által alakított seriff kéretlenül is megmenti őket, leszámol a lakosságot, de még a nőket is zaklató banditákkal, majd a porba dobja a seriffcsillagot, és elköltözik a családjával együtt. A porban heverő csillag azonban igencsak feldühítette John Wayne-t, a klasszikus westernhőst, úgyhogy Howard Howksszal közösen le is forgatják 1959-ben a Rio Bravót, amelyben orvosolják a Délidő által felvetett bajokat. John Wayne azt mondja – egyébként teljesen jogosan –, hogy seriffcsillag nem heverhet a porban.

A Rio Bravóban már fel sem merül, hogy a seriff a közösségtől várjon segítséget. Inkább egy kis vérprofi mesterlövészcsapatot hoz létre maga körül.

Érdemes megemlíteni, hogy számtalan skandináv krimi mintázta – sokszor szintén Harry nevű, cinikus és kiégett –rendőrét Piszkos Harryről. A skandináv krimihősök azonban a bűnözőket védő jogot nem merik kritizálni. Mert ugye ez esetben civil szervezetektől azonnal jönne is a felháborodás, miszerint mindennek van határa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.