Török Tilla a teljesség felé vezető úton

Többszörösen örömorientált – így jellemzi Török Tilla Junior Príma-díjas előadóművész nemrég megjelent, Csak azért szeretlek című kislemezét, amely a zenekar közönségének ez idáig nem rögzített kedvenc dalait tartalmazza, és nem csupán a zenészek teremtő együttműködésének, de a teljesség felé vezető, belső lelki út kibontakozásának is a gyümölcse.

Zana Diána
2021. 02. 16. 7:38
null
Fotó: Erdinç Tunçbilek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár évvel ezelőtt, mikor először hallottam Török Tilla zenekarát élőben, valami megmagyarázhatatlan érzés kerített hatalmába; egyfajta megérkezés-, hazatalálás-élmény járt át. Muzsikájuk ugyanis azt a két elemet ötvözi, amely a magyar önazonosság-tudat zenei megélésének két alappillére véleményem szerint. Egyrészt a magyar népzene motívumait, amelyek olyan mélyen gyökereznek minden magyar ember lelkében, mint maga az istenhit, az istentudat. Erre erősít rá a sztyeppei népek zenéjének ősisége, amely nemcsak lélektanilag visz mélyre, hanem az időben is visszarepít egy olyan messzeségbe, ahol valamiféle aranykori egységélményt sejt meg az ember.

Török Tilla előadóművész a magyar népzene bűvköréből kibontakozó világot keresi
Fotó: Erdinç Tunçbilek

Amikor először volt szerencsém szót váltani a művésznővel, ugyanaz a könnyed bájjal átitatott, de tiszta, mély lelkiség sugárzott a szavaiból és személyiségéből, mint amit a zenéjében fedeztem fel. Rögtön megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ez a lány nemcsak érti, de zsigereiben érzi is ezt a fajta zenei világot, és éppen ez az, ami hitelessé teszi a szememben.

A művészlélek érzékenysége is minden bizonnyal elengedhetetlen ahhoz, hogy az ősi zsinórmérték szerinti szép, jó és igaz megszülethessen. Ugyanakkor éppen érzékenysége miatt a művészlélek sokkal intenzívebben éli meg a mélységeket és a magaslatokat egy­aránt, és nehezebben boldogul abban a világban, amelyet a durvaság, az érzéketlenség ural. Török Tillát – saját bevallása szerint – állandó belső konfliktus gyötörte – még ha ebből a közönsége mit sem vett észre –, hiszen nem talált megnyugvást a saját maximalizmusa és a bizonytalansággal teli megfelelni vágyás útvesztőiben.

Az önismeret útjára lépni nem könnyű, az úton maradni pedig csak folyamatos, kitartó munkával lehet
Fotó: Erdinç Tunçbilek

Paradox módon az ilyen felmerülő válsághelyzetben talán éppen a művészet az, amely megoldást, kiutat jelenthet – gondolnánk, s ezt a gondolatot a művésznő meg is erősíti, ugyanakkor hozzáteszi, hogy a zene képes arra is, hogy egy idealizált világot teremtve eltakarja a szemünk elől a valóságot és a lélek valódi önismereti szintjét. Úgy véli, „művészként önfegyelmet kíván az egyensúly megteremtése, hiszen a zene olyan magaslatokba képes elrepíteni, amivel tudni kell lépést is tartani.”

Az önismeret útjára lépni nem könnyű, az úton maradni pedig csak folyamatos, kitartó munkával lehet. A mai, fejtetőre állt, a külsőségeket előtérbe toló világban a legtöbben a tudatosság igényig sem jutnak el. Pedig van, hogy elég egy impulzus, amely meghozza a változást. Török Tilla önmagára találásának gyújtópontját ­például kazahsztáni és amerikai koncertjei jelentették. Ezek az élmények vezették rá az állandó változás félelem nélküli megélésének fontosságára. „Egyszer csak jelez a lélek, hogy kinőtte köntösét és elindul az ismeretlenbe, a félelmetesbe. Az amerikai turné után teljesen más emberként érkeztem haza. Már nem az voltam, aki egy hónappal azelőtt a Liszt Ferenc repülőtéren felszállt a gépre” – mondja Török Tilla, aki soha nem felejt el köszönetet mondani Erdinç Tunçbileknek, hiszen a török fiatalember személyében szerelemre, támaszra, lelki társra talált.

Ezek az érzések, kihívások, belső változások adták a nyersanyagát tehát az NKA támogatásával megjelent minialbumnak, amelyen közreműködnek a művésznő testvérei; Török Flóra és Török Dancsó Ádám, valamint Cseh István, Mohai Dávid, Fánczi Gábor és Sárosi Áron. A kislemez Amerikában már debütált, itthon viszont közbeszólt a járványhelyzet, amely azonban Török Tillát még inkább megerősítette a belső egyensúly megteremtésének fontosságában, hiszen a fizikai egészség alapfeltétele a rendezett lelkiállapot.

„A kötelező csend megtanított arra is, hogy mindvégig tudjam, megéri azon az úton haladni, melyet a Teremtés kijelölt, mert az egységhez kapcsolódott lélek igazi drága kincs, melyre csak a kitartó hittel és bizalommal teli szív érdemes. Örömmel mondhatom, hogy a lemez megszületését inspiráló erő mit sem változott bennem, sőt még inkább felerősödött” – vallja a művésznő, aki mindazok számára ajánlja legújabb kislemezét, akik – hozzá hasonlóan – a magyar népzene bűvköréből kibontakozó világot, az újjászületést és az üdeséget keresik a teljesség felé vezető úton.

[embed]https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2TZkNtFUwfoLJ3y0K7gE4zUQCk0XmrZB60g6O5yTQlhLmy13274c6WMhs&v=TaNd9muLfG4&feature=youtu.be[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.