A tigris és az Y-elágazás is versenyez a 33. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján

Június 18. és 26. között ismét megrendezik a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját. Az érdeklődő közönség három helyszínen tizenöt versenyelőadást és öt versenyen kívüli produkciót láthat a határon túli és anyaországi magyar színházaktól.

Magyar Nemzet
2021. 05. 28. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy héten át összesen húsz darab közül válogathatunk a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján. Meghívást nyert a versenybe többek között a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Szedjetek szét című előadása, amely Domonkos István életművén alapszik, s Mezei Kinga álmodta színpadra. Versenyez a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Nórája, Botond Nagy rendezésben és a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában Gianina Cărbunariu A tigris című darabja, amelyet Tóth Tünde állított színpadra. Utóbbi teátrum tavaly, Lila ákác című produkciójával elnyerte a fesztivál legjobb előadásának díját, s bizonyosan idén sem fogunk csalódni a társulat egyik új bemutatójában.

Megnézhetjük továbbá a román színházi élet fenegyerekeként emlegetett Radu Afrim Amikor telihold ragyog a turkáló felett című produkcióját a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában. Emellett izgalmasnak ígérkezik Pintér Béla Parasztoperája, amelyet számos hazai és határon túli színház bemutatott már, sikere pedig a 2002. évi ősbemutatója óta töretlen. Ezúttal a Kassai Thália Színház társulatának előadásában, Rédli Károly rendezésében elevenednek meg a kusza családi kötelékek és bonyolult érzelmi viszonyok. A Vajdasági Tanyaszínház Lénárd Róbert Y-elágazás című művét mutatja be. A Puskás Zoltán rendezte darab az Y generációs fiatalokról szól, egy generációról, amely mindent azonnal akar.

A nagy hagyományokkal bíró, immár 33. határon túli seregszemlén az imént felsoroltakon túl Arad, Beregszász, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Komárom, Marosvásárhely, Székelyudvarhely és Zenta is képviseli magát. A fesztivál programjából kitűnik, hogy Magyarország egyik legjelentősebb színházi seregszemléjére meghatározó hazai és kiemelkedő, magyar nyelven játszó, határon túli színházak és alkotóműhelyek kaptak meghívást. A versenyprogramot idén is Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója állította össze. A versenyelőadásokat minden nap szakmai beszélgetésen tárgyalják meg moderátor irányításával, amelyen részt vesznek az alkotók, valamint a zsűri tagjai, a közönség soraiból pedig bárki számára nyitott, akit érdekel a színházművészet – közölték lapunkkal a szervezők.

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának Gusztáv a hibás mindenért című némajátéka a tavalyi fesztivál EMMI-díját érdemelte ki
Fotó: Magyar színházak kisvárdai fesztiválja

De nem maradhatnak el a szórakoztató kísérő előadások sem. A kisvárdai és környékbeli közönség kedvenc helyszínén, a szabadtéri Bagolyvárban hat produkciót nézhetünk meg, köztük a kisvárdai születésű Nagy Sándor rendezésében Peter Shaffer Rövidzárlat című fekete komédiáját. A megnyitó ünnepségen Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony népszínművéből készült előadást láthatjuk Vidnyánszky Attila rendezésében. A fesztivál Kiss Csaba Tajtékos dalok – Boris Vian-revüjével és az ünnepélyes díjátadással zárul.

Balogh Tibor, a fesztivál művészeti tanácsadója, az előadások válogatója így fogalmaz az idei színházi seregszemléről: „Az elmúlt hónapok nyoma mélyen rögzült bennünk. A közönséggel való személyes érintkezés hiánya, a bemutatók elmaradása, az önmagukért való próbák összekuszálják a természetes értékvilágot. Bezártságukban a színészek elkezdenek egymás örömére játszadozni, majd megcsömörleni a saját ötleteiktől, a kollégájuk önismétléseitől, és egyszer csak eltolják maguktól a jelent. Ami a jelen mögött van – mily természetes paradoxon –, az a műsorra tűzött darabok eredeti közege.”

A teljes műsorról itt tájékozódhatnak, de érdemes követni a fesztivál Facebook-oldalát is, ahol részletesen olvashatnak a programokról, a szervezés menetéről, továbbá bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé is. Jegyeket pedig az alábbi linken keresztül tudnak rendelni: http://szinhaz.w3h.hu/contact

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.