A tó és a nyár színeinek jegyében

Közel háromszáz tételből, klasszikusokból és kortárs művekből álló aukciós kiállítást tart augusztus 20-ig a Pintér Galéria és Aukciós­ház a Balaton kulturális fővárosában, Balatonfüreden, a Vaszary-villában. A tizedik évébe lépett nyári kiállítás a tó és a nyár színeinek jegyében gyűjti egész évben a Füreden bemutatandó munkákat. A galéria vezetőjétől, Pintér Pétertől megtudtuk, a füredi aukció a fővárosi árverésektől eltérő vevőkört vonz.

Szilléry Éva
2019. 08. 02. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekonstruált Vaszary-villa megnyitása óta Balatonfürednek nemcsak az impozáns reformkori városrésze éledt újjá, de művészettörténeti jelentőségű tárlatokkal is gazdagodott az északi parti város, köszönhetően az országosan kiemelt képtárrá alakult villa pezsgő művészeti életének.

Tizedik éve viszi le aukcióját a Balaton-partra Pintér Péter galériatulajdonos. A hagyományokhoz híven a Vaszary Galériában közel háromhetes kiállítás előzi meg az árverést, amelynek az ünnepi évben az Anna Grand Hotel ad helyet.

Éves gyűjtés alatt áll össze kortársakból és klasszikusokból a nyári kollekció anyaga, zömében a fürdőzésre, a balatoni életre, a nyárra, a természetre, a szerelemre reflektálnak az itt kiállított műtárgyak.

Pintér Péter lapunknak arról beszélt: a tízéves tradíciót erősíti, hogy egyes gyűjtők már célzottan vásárolnak nyári vagy balatoni ihletésű képeket, hogy aztán a füredi árverésre beadják azokat, s az is jellemző, hogy egyes kortársak eleve erre az alkalomra készítenek alkotásokat.

– Amíg a fővárosi aukciókat egy behatárolható szakmai közönség látogatja, a balatonfüredin azt tapasztaljuk, hogy egy egészen más közönség jön el az árveréseinkre. Ők mintegy a nyaralási élményt megpecsételendő vásárolnak nálunk, vagy egyszerűen beleszeretnek a Vaszary Galéria kiállított műveinek egyikébe. Az utóbbi években fokozódott a vásárlási kedv, de nemcsak a vevőket várjuk erre az alkalomra, hanem a műtárgyakra érzékeny érdeklődőknek is a nyár legizgalmasabb kulturális élményét kínáljuk.

Pozitív tendenciaként említette, hogy noha az aukciókra járók körére mindig is a klasszikusok iránti érdeklődés volt jellemző, mára megnövekedett a kortárs alkotók presztízse: 60:40 százalék a műtárgyvétel a klasszikusok javára.

Idén mintegy háromszáz tételt tekinthetnek meg a műkedvelők Balatonfüreden. A kortársak, egyben az aukció legerősebb tétele Szmrecsányi Boldizsár szobra, amely 11 millió forintos kikiáltási áron szerepel a listán; a tavalyi füredi aukción is a művész alkotása volt a legmagasabb áron elkelt műtárgy.

A Balaton festői közül Halvax Gyulának két műve, a Fonyódi part és a Kilátás Tihanyra mellett a piacon nagyon ritkán fellelhető Egry József-alkotások is láthatók a tárlaton. Halász című festménye és a Borozgatók is megtekinthetők a Vaszary-villa két terembe rendezett tárlatán.

Ifjú balatoni művészről is beszélhetünk: Péterfy Ábel festőművésznek, aki az északi parton él, most már rendszeresen elkelnek képei az aukción. Idén két festménnyel, a Vitorlásokkal és a Rianással is szerepel a kiállításon.

Igen gazdag a kortárs válogatás: Szvath Zsuzsa, Vészabó Noémi, Nagy Boglárka, Ördög Noémi, Tenk László, Fehér László, Verebics Ágnes és Osgyáni Sára is a víz, a fürdőélet képeit küldte az árverésre; utóbbi művész a kiállítás nyitóképét jegyzi. Bak Imre, feLugossy László, Ef Zámbó István vagy Victor Vasarely elvontabb vízióikkal szerepelnek, de a vidámság és az életigenlés a tárlat koncepciója szerint e munkáknak is sajátja. Ismeretlen festők is felbukkantak balatoni ihletettséggel, a szigligeti öblöt és a badacsonyi látképet megörökítő névtelen képpel kerültek a tárlatra idén.

A klasszikusok kiemelt tételei Czene Béla Aratók és Kirakat előtt című munkái, de a művészettörténetileg hangsúlyos festmények között említhetjük Szőnyi István Beszélgetők és Rozsda Endre Kompozíció című munkáját, amelyek a többi műtárggyal együtt augusztus 17-én kerülnek kalapács alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.