A tündérlaki lányokkal indult a Városmajori Színházi Szemle

Idén is a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a Színházi Szemle sorozatnak, vagyis a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásainak.

Magyar Nemzet
2019. 06. 13. 6:55
null
Boriska és a báró (Dunai Csenge, Csankó Zoltán) Fotó: Győri Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont a Színházi Szemle sorozatnak, vagyis a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásainak. A versenyprogram a Győri Nemzeti Színház színdarabjával, A tündérlaki lányokkal indult, amelyet Forgács Péter rendezett.

A nyolc vidéki városból érkező nyolc előadást szakmai zsűri kíséri figyelemmel, de a közönség is szavazhat a legjobb színműre a színház honlapján, a www.szabadter.hu oldalon.

A Szemle-program június 14-én pénteken a Szegedi Nemzeti Színház Tóték című „tragigroteszkjével” folytatódik. Június 18-án kedden a kecskeméti Katona József Színház az Állami áruház című „propagandaoperettet” mutatja be Fábián Péter és Benkó Bence friss és mai rendezésében, majd Molnár Ferenc klasszikus vígjátéka, Az üvegcipő érkezik Tatabányáról.

Boriska és a báró (Dunai Csenge, Csankó Zoltán)
Fotó: Győri Nemzeti Színház

A szombathelyi teátrum évek óta visszatérő vendége és díjazottja a városmajori Szemlének, az idei évben Alföldi Róbert A salemi boszorkányok rendezésével tér vissza a versenyprogramba, a főszerepben Bányai-Kelemen Barnával, aki a tavalyi Szemle Legjobb férfi főszereplő díját vihette haza.

A 2019-es programban az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kaptak a klasszikus magyar szerzők művei: Heltai Jenő és Molnár Ferenc darabjai mellett Kosztolányi Dezső Édes Annájának új színpadi adaptációját láthatja a közönség a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Rusznyák Gábor rendezésében, Mészöly Anna megkapó alakításával a főszerepben.

A határon túli magyar színházakat a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata képviseli, akik július 2-án mutatják be Feydeau fergeteges zenés vígjátékát, az Osztrigás Micit. A 2019-es Városmajori Színházi Szemle a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékával zárul július 5-én; Mohácsi János rendezésé­ben lesz látható a Black ­Comedy című, önfeledten nevettető vígjáték.

Az előadásokat egy négyfős szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Nagy-Kálózy Eszter és Tenki Réka színművésznők, valamint Miklós Melánia dramaturg, színikritikus mellett Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. A díjátadó a Budapesti nyári fesztivál 2019-es nyári évadának záróeseménye lesz szeptember elején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.