A Vígszínházban átadták a Magyar Filmdíjakat

Ötvenkilenc filmet jelöltek idén a Magyar Filmdíjra, amelyet huszonkilenc kategóriában adtak ma át a Vígszínházban rendezett gálán. Az elismerésekről a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással döntöttek. A Magyar Nemzet a helyszínről küldött tudósítást a díjazottakról.

Szilléry Éva
2020. 03. 05. 19:34
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első két díj a Foglyoké

A televíziós filmek díjaival kezdődött a gála, az első két díjat a Foglyok hozta. A tévéfilm kategória legjobb maszk díját Kriskó Ancsa és Vincze Gabriella kapták Deák Kristóf Foglyok című filmjében nyújtott munkájukért.

A legjobb hang elismerését szintén Deák Kristóf filmjéért, Péterffy Máté vette át.

Fotó: Havran Zoltán

Deák Kristóf filmje az abszolút nyertes

Arat a Foglyok: Fekete Ernő – aki külföldön tartózkodik, így nem tudta átvenni a díjat – szintén Deák Kristóf valós történeten alapuló ötvenes évek Magyarországán játszódó tévéfilmjének főszerepéért érdemelte ki a a legjobb férfi főszereplő díját.

Sinkovics Judit jelmeztervezőt szintén a Foglyokért díjazták.

Valcz Gábor a Foglyokért a legjobb díszlettervező.

Köszönöm, hogy Deák Kristóf elvitt ebbe az időutazásba és Gózon Francisconak, hogy úgy vette fel, ahogyan én elképzeltem – fogalmazott az alkotó.

Továbbra is a Foglyok viszi a díjakat: a legjobb női főszereplő Sodró Eliza, aki nem tud itt lenni, de azt üzente a stábbal:

„Mondjátok azt, hogy mindent nektek köszönhetek”.

Balázs Ádám a Foglyokért a legjobb zeneszerző. Ezzel a televíziós produkciók díjainak végére jutottunk, kijelenthetjük: Deák Kristóf filmje az abszolút nyertes.

Az est háziasszonya Koltai Anna színpadra szólította Káel Csaba filmügyi kormánybiztost.

Káel Csaba: Köszönet Andy Vajnának, hogy a Magyar Filmalapot létrehozta.

„Ez egy igazi családi ünnep, mert a család minden tagja itt van ma. A filmrajongók általában a sztárok neveivel találkoznak. De ebben a teremben mindannyian tudjuk, mekkora munka van egy-egy játékfilm valamennyi kockájának elkészítésében. Itt minden stábtag ünnepel, így válik a család egységgé” – mondta Káel Csaba.

Kiemelte, hogy a Magyar Filmintézet a jövőben megpróbálja hozzásegíteni az embereket, hogy minél több magyar mozgóképes terméket nézhessenek.

Köszönetet mondott Andy Vajnának, hogy a Magyar Filmalapot létrehozta, a Filmakadémiának, hogy a szemlét és a gálát megszervezte és az alkotóknak az értékes filmekért.

A játékfilmeknél Muhi Klára és Tóth Barnabás az Akik maradtakért vette át a legjobb forgatókönyv díját. Muhi Klára megköszönte alkotótársának, hogy amikor a történettel találkozott, akkor már megvolt az első változata a könyvnek.

Hajduk Károly, az Akik maradtak főszereplője lett a legjobb férfi főszereplő. A nézők vastapssal és ovációval fogadják a Vígszínház színészét.

Fotó: MTI

„Nagyon rövid idő alatt, irgalmatlan melóval készült a film. A lelkemben ezt a díjat megfelezem, mert Szőke Abigél filmbéli partnerem munkája és jelenléte nélkül nem lehetne a kezemben”.

Walters Lili, a Drakulics elvtárs főszereplője idén a legjobb női főszerep birtokosa. A színésznő nem tudott a gálán jelen lenni.

A legjobb ismeretterjesztő film 11 jelöltjének ismertetése után, a Vad erdők, vad bércek rendezője, Mosonyi Szabolcs lépett színpadra. Megköszönte, hogy ezt a kategóriát is elismeri az akadémia, mint mondta szerinte a műfaj egyre erősebb itthon.

Az utolsó vacsoráért a legjobb animációs film díját nem tudta átvenni Rófusz Ferenc. Távollétében kollégájával üzent, aki elmondta: negyvenéves álom valósult meg ezzel a filmmel.

A 12 munkát felvonultató kisjátékfilmes blokk legjobbja, a Casting rendezője Csoma Sándor a stáb tagjainak mondott köszönetet. Enyedi Ildikót mentoraként említette, akárcsak Sopsits Árpád rendezőt, akitől sokat tanult.

A létezés eufóriája című alkotásért Szabó Réka rendező érdemelte ki a legjobb dokumentumfilm díját. A rendezőnő a teljes stábot felszólította a színpadra. „Két szakmám van: egy független kortárs előadóművészeti csapatot, a Tünet Együttest vezetem, emellett matematikát és algoritmus elméletet tanítok az egyetemen. Örültségnek tűnt, hogy dokumentumfilmbe belevágjak. A semmiből kezdtük, ez életem első dokumentumfilmje, köszönöm a stábnak, hogy belevágtak velem és köszönöm az akadémia szavazatait.”

Ujj Mészáros Károly az Alvilágért a legjobb televíziós sorozat rendezője lett. „Négyszáz perc volt a munka, ami négy nagyjátékfilmnek felel meg, embertelen munka volt 56 nap alatt. Az egész stábnak nagyon hálás vagyok” – mondta a rendező.

A legjobb televíziós forgatókönyv díját Tasnádi István és Veres Attila kapták az Egy másik életben! című filmért.

A legjobb televíziós operatőr Gózon Francisco lett a Foglyokért.

„Jól esik ennyi év kihagyás után ismét itt lenni. Veletek értem el ezt a díjat. Furcsa helyzet volt a legöregebbnek lenni egy ilyen fiatal stábban. Hihetetlen erőt és koncentrált professzionalizmust tapasztaltam a munka alatt.”

A legjobb tévéfilmes vágás díját Mezei Áron kapta az Egy másik életben című munkáért.

Az akadémia Deák Kristóf rendezőt találta a legjobbnak. Osváth Gábor vette át a díjat az alkotó távollétében. Üzenetében a fantasztikus stábnak és a forgatókönyvírónak is köszönetet mondott, akik a valós alapon nyugvó hihetetlen történetet megírták.

A legjobb tévéfilm díját a televíziós filmek reneszánsza idején, a ma legtöbb díjat kiérdemelt Foglyok kapta meg.

Az Apró meséket és Drakulics elvtársat is díjazták

A gála a korábbi évektől eltérően műsor nélkül, filmbejátszásokkal és a díjak átadásával zajlik.

A játékfilmek maszkjának elismerését Hortobágyi Ernella, Hufnágel Mariann (fodrász) Szász Attila, az Apró mesék című thrilleréért kapták.

A hangmesterek közül Tőzsér Attila a Drakulics elvtárs című filmért kapta a legtöbb szavazatot az akadémiától.

Duszka Péter Gábor FOMO Megosztod és uralkodsz című filmért a legjobb vágó díját kapta.

„Nagyon hálás vagyok, nem tudom, hogy kell ezt megköszönni”

– fogalmazott az alkotó, majd élete főbb állomásainak legfőbb útmutató személyeit sorolta fel.

A játékfilmek kategóriában a legjobb jelmeztervező Füzes Eszter lett a Drakulics elvtársért.

„Erre egyáltalán nem számítottam” – köszönte meg az alkotó, aki többek között a színészeknek is hálás volt, amiért rábízták magukat.

Ágh Márton a Drakulics elvtársért érdemelte ki a legjobb játékfilm díszlet díját. Távollétében asszisztense vette át az elismerést.

„Büszke vagyok rá, hogy Márton vezetésével ezt a látványvilágot létrehoztuk”

– mondta a díjazott.

Legjobb fényképezés játékfilmes elismerését Garas Dániel, a Valan operatőre vette át. Az egész stábnak köszönetet mondott, külön megköszönte a lehetőséget Kántor László és Kulcsár Zsuzsa producereknek.

A legjobb zene játékfilmes díját Pacsay Attila és Parádi Gergely vették át az Apró mesékért.

A rövid szünetben az elmúlt évben távozott alkotókra emlékeztek filmbejátszásokkal: köztük Jeney Zoltán zeneszerzőre, Richly Zsolt animációs rendezőre, Csukás István íróra, Felföldi Anikó színésznőre, Térey János íróra, Horváth Ádám és Sára Sándor rendezőkre.

 

Az Akik maradtak lett idén a legjobb játékfilm

A legjobb rendező idén Tóth Barnabás, az Akik maradtak című film alkotója. Tóth Barnabás a producereknek, Mécs Mónikának és Mesterházy Ernőnek is köszönetet mondott. Felesége háttérmunkáját is kiemelte, aki távollétében három gyermeküket egyedül neveli.

Reisz Gábor a tavalyi legjobb film, a Rossz versek rendezője adta át az idei fődíjat a legtöbb szavazatot elnyert filmért.

Az Akik maradtak lett idén a legjobb játékfilm. A díjat Mécs Mónika producer vette át, és a teljes stábot a színpadra szólította.

„Másfél éve tévéfilmként kezdtük, aztán átkerültünk a játékfilm kategóriába. Az Oscarral a short listig jutottunk, de így is szép utat futott be a film.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.