A Weöres Sándor Színházat is elérte a karantén

Október 20-a után remélhetőleg mindegyik darabbal találkozik a közönség, amellyel igen jó kapcsolatokat ápol a színház.

Gőz József Miklós
2020. 10. 15. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombathelyi Weöres Sándor Színházat is elérte a koronavírus, pedig mindent megtettek ellene. Igaz – mint azt a színház közleménye tartalmazta – egyik vendégművészük volt érintett a fertőzésben. Emiatt a színházban október 13. és 20-a között elmaradnak az előadások, amelyeket – a tavaszi zárva tartás miattiakkal együtt – későbbi időpontban tárnak a nézők elé. Az érintett előadások a Pogány tánc, Kis hölgy a Maximból, A Pál utcai fiúk, s A Grönholm-módszer.

A 2007-ben alapított színház – Szombathely történetének második színháza – ígéretes műsortervét keresztezi immár másodjára a koronavírus járvány. Az Ádám almáit szerencsére csak tavasszal érintette a járvány. Az olvasópróba után azonnal áttértek az online üzemmódba, majd vissza a normál üzemmenetre. Végül is a tervezett bemutatót is el kellett halasztani egy hónappal. Az érdekes darabban a hit és a kegyelem kérdései merülnek fel egy gonosz és egy jó karakter összecsapásában.

Az elhalasztottak közül A Grönholm-módszer régebben futó mini kamaradarab, amelyet érdekes módon a színház igazgatói irodájában hoznak színre. Egy nagy cég állásinterjúiból alakult ki a darab, amelyen az interjúkat vezető igencsak kíméletlen jellemzést ad a résztvevőkről. A Pogány tánc egy, a világtól elzárt helyen élő öt lányról szól, akik körébe visszatér egy misszionárius testvér, és a legfiatalabb lány törvénytelen gyermekének apja. A történések – többek között a rádió megjelenése az otthonban – alaposan felkavarják a pogány ünnepre készülők lelkivilágát. Könnyebb szórakozást ígér Feydau bohózata. A kis hölgy a Maximból főhőse arra ébred, hogy az éjjel hazahozott egy táncosnőt a Maximból, majd hamarosan megérkezik a feleség és a rokonság is. Szerencsére a bonyodalom elrendezésében egy csodálatos szék, a Nirvána segít, amelyben elalszik a beleülő ember, ahogyan később Karinthy bűvös székében meg igazat mond.

Az Ádám almáinak olvasópróbája – stílszerű almákkal az asztalon – még hagyományosan folyt
Fotó: Weöres Sándor Színház

Október 20-a után remélhetőleg mindegyik darabbal – s a többiekkel is – találkozik a közönség, amellyel igen jó kapcsolatokat ápol a színház. Ez nemcsak akkor mutatkozott meg, amikor egy-egy alkalommal ki kellett állniuk teátrumuk mellett, hanem a békés hétköznapokban is. Színház szerdán címmel indultak a közönségtalálkozók, amelyeken egy csésze kávé mellett beszélgethettek a színházról, a színészekről. A kávé megmaradt, Kávészünet címmel folytatódtak a találkozók. Azaz hogy az idén csak a februárit tarthatták meg, szintén a járvány miatt. A minimális áru beugró (500 forint) magában foglal egy csésze kitűnő kávét is. Van állandó kiállításuk is, a színház fotósának, Mészáros Zsoltnak és Kaczmarsky Ágnesnek a bemutatott előadásokról, illetve a társulat színészeiről szóló fotóit nézegethetik az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.