Ács Margit: Pilinszky gyermeki módon igényelte az emberi közelséget

Ács Margit Kossuth-díjas író, esszé- és tanulmányíró, műkritikus az évforduló alkalmából leírta lapunknak személyes emlékeit a költőről.

Ács Margit
2021. 05. 27. 19:28
ÁCS Margit
Budapest, 2020. október 22. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Ács Margit József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, műkritikus, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a fővárosi Nehru parton 2020. október 21-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla Forrás: MTI/Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetemi éveim alatt a Szépirodalmi Könyvkiadó ösztöndíjasa voltam, tanultam a lektori szakmát, bejártam a szerkesztőségbe. Sok két lábon járó „lexikonszócikkel”, monográfiák célszemélyeivel, vagyis irodalmi nagyságokkal találkozhattam ott élőben.

Pilinszkyt is láttam a kiadó folyosóin, munkát hozott be: korrektorként keresett egy kis pénzt.

Ez az információ szíven ütött, hiszen számomra ő akkor már legenda volt, a létezés gyötrelmeitől és a történelemtől megviselt nemzedékeink életérzésének leghitelesebb, legszenvedélyesebb megszólaltatója. Nem sokkal korábban került kezembe verseskötete, a Harmadnapon, amelyről az a hír járta, hogy már megjelenése másnapján horribilis összeget kértek az Ecserin a szerény külsejű, vékony könyvecskéért a felettébb élelmes ócskások, akik bámulatos módon kiszagolták benne a jó üzletet, és felvásárolták. Egyébként nem hanyagságból történt, hogy szegényes volt a könyv kivitele, ez bizony megfontolt döntés eredménye volt akkoriban, 1959-ben.

„Bennem részvét és csodálat keveredik, ha Pilinszkyre, az emberre gondolok”
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Később más költőknek is jutott hely a poézis fölém boruló egén, de Pilinszky észjárása, feszült érzelemvilága lankadatlanul foglalkoztatott. Éppen a Magyar Nemzetben jelent meg a Kráterről, összegyűjtött versei kötetéről írott recenzióm, és emlékszem, mindvégig verdesett, fizikailag sajgott a szívem, amíg írtam, amíg Pilinszky verseinek közegébe merültem.

Ács Margit cikke a Magyar Nemzetben. Fotó: MN

Akkor felkeresett a kiadóban, személyesen így ismerkedtünk meg. Elég gyakran belátogatott, volt, hogy átbeszélgetett éjszakák fáradtsága és izzása volt még benne. Úgy emlékszem, mindig ő beszélt, én valahogy nem tudtam megnyílni előtte. Talán azért nem, mert ezeken az átbeszélgetett éjszakákon Venczel Vera és El Kazovszkij volt inspiráló partnere, s én nem éreztem magamban annyi odaadó átszellemültséget, amely ilyen szertelen, kölcsönös lelki kitárulkozáshoz kell.

Pilinszky gyermeki módon igényelte az emberi közelséget. Akkoriban jutott válságba a házassága Ingrid Ficheux-vel. Felolvasott a levelezésükből, kérve, hogy értelmezzem az asszony egyik-másik mondatát.

Nem hiszem, hogy a véleményemre volt szüksége, csak arra, hogy ne egyedül kelljen szembesülnie a gondokkal.

Első feleségét, a Párizsban élő kiváló festőt, Márkus Annát alkalmam volt közelebbről megismerni, persze évtizedekkel házasságuk után. Nagyszerű, erős, tehetséges nő. Ha a sorsuk megengedte volna, hogy együtt maradjanak, bizonyára nem születtek volna ilyen Pilinszky-sorok a pálya vége felé:

„A világ tenyerébe kalapált szeg,

holtsápadt,

csurom vér vagyok”.

Bűn és megváltás olvad össze ebben a metaforában. A mindkettőnek való kiszolgáltatottságról tett vallomás. Bennem részvét és csodálat keveredik, ha Pilinszkyre, az emberre gondolok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.