Ami a kulisszák mögött van

A magyar dráma napján, Az ember tragédiája ősbemutatójának ünnepén, szep­tember 21-én nyílnak meg a fővárosi színházak a Színházak éjszakája alkalmából.

Szilléry Éva
2019. 09. 04. 6:55
Fila Balázs
Budapest, 2016. szeptember 17. Fila Balázs színész, a József Attila színház társulatának tagja vezeti körbe az érdeklődőket az intézményben a Színházak éjszakája rendezvényen 2016. szeptember 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter Fotó: MTI Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar dráma napján, Az ember tragédiája ősbemutatójának ünnepén, szep­tember 21-én nyílnak meg a fővárosi színházak a Színházak éjszakája alkalmából. Harmincnégy színház vesz részt idén a rendezvényen, melynek programjain a kulisszák mögé is betekinthetünk.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvény sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Fővárosi Önkormányzat igyekszik jó gazdája lenni az általa fenntartott színházaknak, hiszen a taobevételek kiesése után Tarlós István főpolgármester gondoskodott a támogatásukról.

Az általa ajánlott programok között említette a Katona József Színház egyik programját, amelyen a tíz éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, a Kolibri Színházat, ahol Bereményi Géza megzenésített ­verseit adják elő a társulat tagjai, valamint a Nemzeti Színház hajókirándulását. Szalay-Bobrovniczky Alexandra az idén 70 éves Budapest Bábszínház programjai­ra is felhívta a figyelmet, megemlítette a Jurányi Ház cirkuszi nyílt napját és a József ­Attila Színház ­készülő Macskafogó című musicaljét, amelybe bepillanthatunk.

Idén új résztvevőként a Nemzeti Színház csatlakozott a programhoz, amelyben sokak örömére megint szerepel a Thália, valamint a Madách Színház is. A Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila a kulisszajárásokat és a gyermekprogramokat emelte ki az általa képviselt teátrum kínálatából.

A direktor az új bemutatók szeptemberi próbáira invitálta az érdeklődőket, például a most zajló Eirik Stubo Médeia-rendezésére, illetve az általa rendezett Rocco és fivérei című produkció nyílt próbái­ra. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója szerint a Színházak éjszakája jó lehetőség a szakmának arra, hogy megmutatkozzanak, hiszen ilyenkor a kulisszák mögött dolgozók is a figyelem fókuszába kerülnek.

Nagy érdeklődés övezte eddig is a színházi élettel összefüggő városjáró sétákat a Színházak éjszakáján, a látogatók idén a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek feltűnő, rejtett vagy egykorvolt színházak nyomába.

A sétákon beszélnek a város építészetéről és színháztörténeti összefüggéseket tárnak fel az érdeklődőknek, többek között megtudhatjuk azt is, hogy miért Budapest játssza Moszkvát, Berlint és Párizst a hollywoodi filmekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.