Amíg élünk, nevessük ki a halált!

Ha a magyar himnusz elénekléséért valakit ma megbüntetnének a Kárpát-medencében, biztos, hogy az elsők közt lennék, aki odamegy, és hangosan elénekli azt — mondta az elmúlt hetek felvidéki történései­ről Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapítója. A zeneszerző Sósósó című új szólólemezét — amelyre saját haláláról is írt egy víg dalt — szombat este mutatja be a Nemzeti Színházban.

Pataki Tamás
2019. 05. 23. 6:59
null
A különféle zenei stílusokat saját ízlése szerint idézi meg Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetekben egészen abszurd helyzet alakult ki a Felvidéken, amikor a szlovák parlament törvényt fogadott el a magyar himnusz eléneklésének megtiltásáról. A példátlan eset nagy port kavart a magyar közéletben, és jól összekovácsolta a felvidéki magyarságot is. Szarka Tamás az egész esetet nevetségesnek és abszurdnak tartja, szerinte a törvényhozók célja az volt, hogy olcsón megbosszulják a dunaszerdahelyi futballmérkőzéseket, amelyeken rendszeresen elhangzik a Himnusz.

– Igazán az felháborító, hogy a himnusztörvényt, amit azóta szerencsére visszavontak, egy félig magyar, önfeladó párt is megszavazta. Később azt nyilatkozták, hogy nem olvasták el a törvény szövegét. Én ezt nem értem. A Himnuszt misén és istentiszteleten is énekeljük. Ha ma bárkinek bántja a fülét, ez csak azt bizonyítja, hogy a hungarofóbia Szlovákiában továbbra is létezik. Ez kiábrándító, de ténykérdés – véli az énekes.

A különféle zenei stílusokat saját ízlése szerint idézi meg
Fotó: Bach Máté

Szombat esti, fővárosi koncertjén a lemez dalainak zömét előadja zenekarával, de elhangzanak Ghymes-számok, és a tavaly augusztus 20-i budapesti tűzijátékra írt félórás grandiózus zenéje is, ami Szent Istvánról és Magyarországról szól.

A Sósósó című új lemezének címéről Szarka Tamás elárulta, hogy a címadó dal refrénjéről, egy szójátékról van szó, hiszen angolul show-nak lehet érteni, de benne van a só mint fűszer neve is.

– A saját halálomról is írtam egy dalt, amely nem gyomorfájós, hanem nagyon gyors, könnyű és táncos. De félre ne értsenek, naponta nem foglalkozom a halálommal, erről szó sincs. Csak szórakoztam ezzel, mert mi mást tehetnénk? A nyolcéves gyermek is rákérdez a halálra, és nem érti, a nyolcvanöt éves úgyszintén, de ő sem érti. Ez folyamatosan foglalkoztat minket, és arra jutottam, hogy amíg élünk, nevessük ki a halált! Az, hogy ki nevet a végén, már más kérdés – mondta a zeneszerző.

A vidám, humoros hangulat más dalokban is megjelenik. A Csók című számban a zenész a rapet és annak bizonyos amerikai képviselőit neveti ki. Amerikában a statisztikák szerint tetszik, nem tetszik: a rap az összes többi zenei stílust lenyomta, és sokan zenei stílusnak gondolják, pedig voltaképpen nem is zenélnek benne.

– Látom, hallom, és megszólalt bennem a kisördög: kik vagytok ti? Hangszert egész életetekben nem láttatok. Újnak mondják, pedig a rap lényegében ritmusra mondott rímelt szöveg, és a magyar népzenében is megvan. Húsz évig játszottam táncházakban erdélyi vonós muzsikát, és bizton állítom, hogy a magyar népzenében több száz éve van rap, csak ott csujogatásnak hívják. Ilyenkor ritmusos, rímelt szövegeket kiabálnak a tánc alá. Amerikában csak újra feltalálták a spanyol­viaszt – fejtette ki a zenész.

Szarka Tamás Kárpát-medencei és európai zenésznek tartja magát, költőként pedig inkább felvidéki magyarnak. Ez az önmeghatározás új lemezére is tökéletesen illik, amelyben a magyar népi hangzás balkáni és keleti elemekkel ötvöződik. A különféle zenei stílusokat saját ízlése szerint idézi meg, és senkinek sem akar ezzel megfelelni.

– Magyarul gondolkodó ember vagyok, de muzsikusként más népek zenéjét is szeretem. Huszon­nyolc ország muzsikájával találkoztam eddig, és ha találkozom egy jó spanyol, görög vagy arab muzsikával, amiben elmerülhetek, és megérzem az esszenciáját, akkor miért ne írhatnék hasonló hangulatú, hangzású zenét? Én sosem végeztem közvélemény-kutatást, járom az utam, és nem a piacra dolgozom.

Elragad egy érzés vagy gondolat, amit megzenésítek. A dalok először is nekem és zenészbarátaimnak kell tessenek, mert ha nem, akkor onnantól kezdve ez munka. Márpedig ez nem munka, hanem játék – árulta el Szarka Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.