Andrea Chénier-premier és pünkösdi online közvetítések az Opera kínálatában

Umberto Giordano világhírű operájának új bemutatójával nyitja meg kapuit az Erkel Színház május 29-én 19 órakor. A Fabio Ceresa rendezte Andrea Chénier című előadás főszerepeit László Boldizsár, Sümegi Eszter és Kálmándy Mihály énekli. A Magyar Állami Operaház emellett a pünkösdi hétvégére ingyenes közvetítésekkel is készül, amelyekben Wagner Parsifal című operájának és Bach Máté-passiójának keresztmetszetét hallgathatjuk meg az intézmény Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 19:07
null
Fotó: Rákossy Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A forradalomnak nincs szüksége költőkre!” – állítólag ez volt a közvádló utolsó mondata, amikor a Forradalmi Törvényszékkel halálra ítéltette Andrea Chéniert a francia forradalom vérben gázoló éveiben. Umberto Giordano 1896-ban bemutatott verista művében Chénier sorsa túllép a valóságon, és tragikus szerelmiháromszög-történet lesz belőle, ahol a történelem, az árulás és a szerelem vonzásában alakul a hősök élete. Giordano zenéje tökéletesen kifejezi a francia forradalom alatti Párizs légkörét: elegáns, arisztokratikus táncokat és népszerű forradalmi dalokat kapunk, köztük a La Marseillaise-t, a főszereplők pedig gyönyörű dallamokat énekelnek.

Épülnek az Andrea Chénier díszletei
Fotó: Kummer János

Fabio Ceresa Az álarcosbál 2018-as premierje után tér most vissza az Erkel Színházba, rendezése egyszerre idézi fel hősei a francia forradalom idején átélt viszontagságait és kutatja a történelmi átmenetek egyetemes körforgását, ahogy a monarchia, az önkény, a forradalom, a terror, majd a káosz ismét a monarchia feltámadásához vezet. A premieren a címszerepet László Boldizsár, szerelmét, a költőt bálványozó Maddalena de Coigny grófkisasszonyt Sümegi Eszter, míg az intrikus szolgát, Carlo Gérard-t Kálmándy Mihály alakítja. A további szerepekben Wiedemann Bernadett, Megyimórecz Ildikó, Geiger Lajos, Fülep Máté, Szerekován János és Hábetler András lép színpadra. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Jelenet az Andrea Chénier próbájáról
Fotó: Ligeti Edina

Az Andrea Chénier premierjét megelőzően, május 23-án, pünkösd vasárnapján Richard Wagner monumentális műve, a Parsifal készülő produkciójába tekinthetünk be 10 órától az Operaház Facebook-oldalán és az Origón. Utolsó zenedrámájában, a Parsifalban Wagner a világ csábításaitól és a bűnös vágyaktól való félelmet írta meg egy megváltástörténetbe ágyazva. A mű valójában ünnepi színpadi játék, nem is opera. Sokan épp azzal kritizálták a zene és egyben a szövegkönyv szerzőjét, ami a darab erényének és különleges összetettségének is mondható, vagyis, hogy az egyházi témát személyes hangvétellel jeleníti meg, melyben a szerelem vallásos és profán felfogása keveredik.

Almási-Tóth András új rendezése a következő évadban lesz látható, azonban az OperaLive-on keresztül most bepillantást nyerhetünk a készülő produkció látványvilágába, miközben Kálvin Balázs zongorakíséretével és Bartal László vezényletével a mű legszebb részletei csendülnek fel. A darabban közreműködik mások mellett Bretz Gábor (Gurnemanz), Kovácsházi István (Parsifal), Szántó Andrea (Kundry), Kálmándy Mihály (Amfortas), Szemerédy Károly (Klingsor), Rácz István (Titurel), Fürjes Anna Csenge és Taba Benjámin. A lapunkhoz eljuttatott közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a Parsifal ingyenes OperaLive előadása csak korlátozott ideig, május 23-án 10 órától május 24-én 20 óráig lesz elérhető.

Ezt követően, pünkösd hétfőn az OperaLive-sorozatban Johann Sebastian Bach Máté-passió című oratóriumának legszebb részletei hangzanak el Felix Mendelssohn-Bartholdy átiratában. A Máté-passió Bach legnagyobb műve, mely nemcsak a protestáns egyházzenében, hanem az egyetemes zenetörténetben is felülmúlhatatlan csúcspontot jelent. Az oratórium keresztmetszetének szólistái: Megyesi Zoltán, Kovács István, Fodor Gabriella, Schöck Atala és Bakonyi Marcell. Az ingyenes műsort Mona Dániel zenetörténész vezetésével 20 órától követhetjük az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.