Angolul is megjelenik a PestBuda magazin

Az Európa egyik legszebb városáról szóló ismereteket az angolul értő, Budapest iránt érdeklődők is elolvashatják.

Magyar Nemzet
2020. 11. 14. 10:04
null
Fotó: pestbuda.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa egyik legszebb városáról szóló ismereteket az angolul értő, Budapest iránt érdeklődők is elolvashatják, ugyanis a 2016-ban létrehozott PestBuda internetes várostörténeti magazin már angolul is megjelenik. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Magyarországon élő és itt dolgozó külföldieknek, diplomatáknak, az itt tanuló egyetemistáknak, az évtizedekkel ezelőtt külföldre távozott családok magyarul már nem beszélő leszármazottainak szeretnének tartalmas ismereteket nyújtani Budapest páratlanul gazdag épített örökségéről, évszázadokon át megőrzött kulturális értékeiről és fordulatokkal teli történelmi múltjáról. Az angol változat a pestbuda.hu weboldalról, nyelvválasztással érhető el.

Az angol változat elindításával a szerkesztőség a Budapest iránt érdeklődők egyre gyarapodó közösségének tudásvágyát szeretné kielégíteni. A magyar főváros az elmúlt években magára vonta a világ figyelmét páratlanul gazdag kulturális és építészeti örökségével, gyönyörű műemlékeivel, élhető, vonzó és tetszetős közterületeivel – részletezi a közlemény.

Budapest látványosan felértékelődött a külföldiek szemében, és ez jellemzi a Magyarországon élő külföldi cégek munkatársait, a diplomáciai testületek tagjait, az itt tanuló egyetemistákat is, így a pestbuda.hu angol változata részben az ő érdeklődésüket elégítheti ki.

Emellett szerte a nagyvilágban, minden földrészen számos olyan magyar gyökerekkel rendelkező ember él, akinek fontos a múlt öröksége, a hagyományok ápolása, az anyaország, de nem beszélik olyan jól a nyelvet, hogy magyarul is eligazodjanak a történelemben. A PestBuda várostörténeti és kulturális magazin angol változata kiváló lehetőség számukra is, hogy Magyarország és a magyar főváros múltjában kalandozzanak – áll a közleményben.

A neve ellenére a PestBuda nem csak a fővárosban élőknek szól, szinte a világ összes országában vannak követői. A budapesti olvasók aránya nem éri el a hatvan százalékot, a határon túli területeken az olvasók 10-15 százaléka nyitja meg a cikkeket, a legtöbb külföldi olvasójuk az Egyesült Államokban él, és olvassák a lapot azokban az országokban is, amelyekbe jelentős számú magyar vándorolt ki, így Argentínában és Ausztráliában. A szerkesztők remélik, hogy az angol nyelvű Facebook-oldaluk is sikeres lesz, Pestbuda.hu in English címen ugyanis az angol nyelvű oldaluk is elindult a közösségi médián.

Egy internetes újság a magyar fővárosért

A PestBuda várostörténeti magazint a Látóhatár Kiadó alapította, illetve adja ki. A médiahatóság 2016-ban vette nyilvántartásba a nem nyereségérdekelt internetes újságot. Kiadását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, ennek köszönhetően indulhat el az angol nyelvű változat is, a költségeit ezenfelül a Látóhatár Kiadó fedezi. A PestBuda szerzői Budapest-rajongó újságírók, történészek, helytörténészek, művészettörténészek, muzeológusok és más szakemberek, akik szívügyüknek tekintik, hogy ismereteket nyújtsanak a városról. A logójuk miatt a PestBuda írásmódot használják, a honlap címére utalva pedig a pestbuda.hu-t.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.