Apokalipszis és kisemberek

Több elismerést hozott haza a Pécsi Országos Színházi Találkozóról a Vígszínház A diktátorral, a legjobb rendezés díját Sebestyén Aba érdemelte ki a Radnóti Színházban játszott 10 című színdarabjáért, a legjobb előadás pedig ifjabb Vidnyánszky Attila Woyzeckje lett. A rendezőt, aki a díjazott színdarabbal ezekben a napokban Izraelben vendégeskedik a magyar kulturális évad programján, a legígéretesebb harminc év alatti színésznek is megválasztotta a szakmai zsűri.

Szilléry Éva
2019. 06. 17. 6:55
SZABÓ Nikolett; Herczegh Péter
Filmszerű és hatásos: ifjabb Vidnyánszky Attila Woyzeckje lett a legjobb előadás Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton ért véget a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), az ünnepi zárógálán a szakmai zsűri 14 díja mellett a színészzsűri és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját, valamint a közönség elismeréseit is kiosztották.

A mustra versenydarabjai alapján heterogén kép rajzolódik ki a kortárs hazai színházról, amelynek nincs meghatározott iránya, a nyertes darabok is sokszínű képet mutatnak. Több drámában szóba kerülnek az apokaliptikus víziók vagy a hatalom és a közösség, a kisember viszonya: A diktátor, a Kartonpapa és az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél, de a Rozsdatemető 2.0, valamint a 10 is magában hordozza ezeket a motívumokat.

A nézői visszajelzések alapján nem meglepő, hogy Sebestyén Aba szuggesztív rendezése vitte haza a mustráról a legjobb rendezés díját, hiszen Székely Csaba drámája iránt az egész évadban érdeklődtek a nézők. A jórészt kifelé kommunikáló tíz főszereplő megrázó egyéni drámája fokozatosan szövődik egymásba, miközben életútjuk fordulópontján mindegyikük a tízparancsolat tételeivel szembesül. A történetmesélés harmadik síkjában a színészek a bennük élő teremtővel, kézi kamera segítségével pedig magukkal is kommunikálnak – közeli képeiket a színpad felé helyezett monitorok adják vissza, majd feszítik ki egy ponton, ez a sajátos megoldás pedig napjaink szelfiző világának is tükröt tart.

Intenzív és filmes eszközökkel ható darabot díjazott a POSZT zsűrije ifjabb Vidnyánszky Attila Woyzeckjében, a Nemzeti Színház és a Sztalker-csoport közös előadásában, amely lelki-szellemi hullámvasútra ülteti a nézőt. A Nemzeti darabjai közül a huszonévesek körében nem véletlenül volt ez a legnépszerűbb darab.

Filmszerű és hatásos: ifjabb Vidnyánszky Attila Woyzeckje lett a legjobb előadás
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szintén a Nemzeti Színházzal közös produkcióból válogatták ki a legjobb férfi színészt, ráadásul megosztva, hiszen a zsűri nem tudott Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó között választani Szász János Caligula helytartójában nyújtott alakításukért. Trill Zsolt két éve a III. Richárdért ugyancsak a legjobb férfi alakításért járó elismerést vitte haza a mustráról. Szirtes Ági játékát tartotta a legnagyobbra a zsűri a női főszerepek közül, Fejes Endre Rozsdatemetője és annak Tasnádi István által aktualizált második része két karaktert is tartogatott a színésznőnek: a második részben a színésznő a Rozsdatemetőben megformált Pék Mária reinkarnációját játszotta el.

Hagyományosan a harminc év alatti legjobb színészeket is díjazza a POSZT. Ifjabb Vidnyánszky Attila A diktátorban megformált Chaplin-imitációja osztatlan sikert aratott, ezért játékát tekintve a szakmai zsűri megítélése összecsengett a közönség vélekedésével. Mészáros Blanka, a Katona József Színház fiatal színésznőjének pályája indulását több díj kísérte; a POSZT-on ­Jeanne d’Arc főszerepében a keménység és a gyengédség kettősét mutatta meg, melyben alig érzékelhetően váltott a köztünk élő civil és a hatszáz évvel ezelőtti hősnő alakja között.

A darabban nyújtott alakításáért Mészáros Béla Básti Lajos-díjat kapott, de a színész a Rozsdatemetőért megosztva vette át az elismerést, mellette pedig Fazakas Júlia kapott Básti Lajos-díjat a József Attila Színházban játszott Karenina, Annában játszott szerepéért.

A Vígszínház A diktátor című darabja egyike lett a legtöbb díjat kapott előadásoknak a POSZT-on, hiszen a fényterv és a színpadi mozgás elismerését is megkapta. A színészzsűri legjobb női különdíját Sodró Elza kapta a 10-ben nyújtott alakításáért, Kiss Gergely Máté pedig a Csokonai Színház Idióta című darabjában játszott szerepéért érdemelte ki a legjobb férfi színész díjat. A színházi élet viszont nem áll meg a POSZT-tal, a hazai legnagyobb színházi seregszemlét hagyományosan a határon túli mustra követi: a Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiválja június 21–29-ig tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.