Arról, hogy máshol sem zöldebb a fű

B. Orbán Emese
2019. 05. 24. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságíróként és magánemberként is több alkalommal biztattam Nádasdy Nikolits Andreát, hogy vesse papírra egyetlen gyermeke tragikus történetét. Ő, bár el nem zárkózott, de mindig inkább hárított, így idővel már nem hozakodtam elő a témával. Így engem is meglepett, amikor felhívott: szeretettel vár a Napkút Kiadó standján a budapesti nemzetközi könyvfesztiválon, ahol a Márti könyvét fogja dedikálni. Még inkább meglepődtem, és mi tagadás, meg is hatódtam, látva, hogy az előszóban is megemlített.

A nemesi származású szerző 1956-ban hagyta el Magyarországot, öt év európai hányattatás után érkezett az Amerikai Egyesült Államokba. Négy évtized után tért haza, és négy kötetben dolgozta fel élettörténetét. A negyven idegenben töltött év alatt nem adta fel a reményt, hogy egyszer hazatérhet, így minden cselekedetében, döntésé­ben ott volt az ideiglenesség. Nem tudott, és úgy érzem, nem is akart gyökeret verni az idegen földben, és bár talpon maradt, egész élete csupa vergődés volt. Történetében a legszívszorítóbb számomra, hogy hároméves kislánya és férje (akitől később el is vált) nélkül kényszerült távozni az országból, és Mártit csak majd egy évtized után sikerült kivitetnie magához. Ahogy fogalmaz: „Márti végül tizenkét éves korában érkezett meg New Yorkba. Egy idegen kislány egy idegen anyához…”

Bevallom, másra számítottam, amikor a könyv megírását szorgalmaztam. Ismerve Márti magyarországi gyerekkorának nehézségeit és amerikai félresiklott életét, valamiféle mélyebb elemzést, szembenézést vártam. Nádasdy Nikolits Andrea viszont nem személyes, hanem általános szempontok mentén tárja elénk a történetet, mintegy tanulságként, hogy mennyire kockázatos vállalkozás elhagyni a szülőföldünket, mennyi buktató vár, mert „a mélyre nyúló gyökereinket nem lehet véglegesen elszakítani, akárhány évet élünk is távol a hazánktól”. Nem azt kaptam, amire számítottam, de elfogadom. Az anya vesztesége és fájdalma végül is magánügy, a körülmények, amelyek Márti tragédiájához vezettek, viszont okulásul szolgálhatnak a fiataloknak, akik ma a „zöldebb fű” reményében önként elhagyják az országot.

Nádasdy Nikolits Andrea: Márti könyve, Napút kiadó, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.