Art Of Virus, vagyis a vírus modellezése zenében

Egyedülálló kezdeményezésbe vágott bele a Modern Art Orchestra (MAO). Fekete-Kovács Kornélnak, a MAO művészeti vezetőjének ötlete alapján útjára indítottak kilenc hangot és zeneszerzőket kértek fel a világ számos pontján, hogy szabadon komponáljanak a megadott, kontextus nélküli hangsorra. Ezzel a zenei analógiával szeretnék modellezni a vírus terjedését.

Magyar Nemzet
2020. 05. 14. 19:14
null
Forrás: Modern Art Orchestra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan is terjedhet egy járvány, miként mutálódhat a vírus, milyen a lappangása, az eltűnése, majd az újra felbukkanása, egyszóval a viselkedése? A Phonic Chat zenei startup kapcsolódott az Art Of Virus projekthez és vállalta, hogy a példa nélküli közösségi alkotási folyamatot a zenészek számára kezelhetővé és a közönség számára is elérhetővé teszi egy integrált, online platform fejlesztésével.

Az elkészült műveket a Modern Art Orchestra jazz zenekar tolmácsolja. A „vírus törzse” kilenc hangból áll, amelyet Fekete-Kovács Kornél írt. Ez a törzs, vagyis az alapmelódia mentes a ritumustól, tonalitástól, harmóniától és nincs kontextusa sem. Ennek köszönhetően fennáll az, hogy egymástól teljesen különböző zenei irányzatokban és stílusokban szabad kezet kapnak az alkotók, adaptálhatják saját hangzásaikat.

Fotó: Modern Art Orchestra

Első körben Fekete-Kovács Kornél világszerte tíz különböző zeneszerzőnek küldte el a kilenc hangot. Az ő feladatuk az, hogy írják tovább a dallamot, ezzel megteremtve a „vírus” terjedésének első tíz ágát, majd ők újabb két-két zeneszerzőnek adják át a stafétát. Az Art of Virus aktuális helyzete a Modern Art Orchestra Facebook oldalán követhető és péntekenként 20 órától élő Facebook-adásban foglalja össze a MAO, hogy milyen gyorsasággal terjed a pozitív zenei üzenet a világban. A Phonic Chat által fejlesztett weboldalon pedig a keletkező verziók zenei anyaga is folyamatosan többféle formátumban látható és hallgatható lesz a széles közönség számára is.

A Phonic Chat egy létező online közösségi zenei platform, alapítói a MAO kezdeményezésében az első gyakorlatban megvalósuló példáját látják az online közösségi zenei műhelymunkának. Véleményük szerint az Art of Virus projekt egy olyan pozitív művészeti válasz az egészségügyi krízishelyzetre, amely ösztönző a zenei szféra alkotóinak és a közönségnek egyaránt, ezért szeretnék fejlesztésükkel segíteni a zenészek munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.