Asszociatív történet ikonikus slágerekkel

Kitűnően haladtak a Nine című musical próbái a Budapesti Operettszínházban, azonban a márciusra tervezett premiert a járványügyi helyzet miatt szeptemberre ütemezték át. Maury Yeston zeneszerző a napokban levélben köszöntötte a teátrum művészeit és alkotóit, valamint a formabontó módszereiről ismert rendezőt, Balázs Zoltánt.

2021. 04. 13. 9:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Federico Fellini 8 és ½ című kultikus alkotása amellett, hogy remekmű, a filmtörténet első rendezői önvallomása. Az újító film alapján az 1980-as évek elején Mario Fratti feldolgozásában, Arthur Kopit librettójával, valamint Maury Yeston zenéjével és szövegével elkészült a Nine című musical. Ahogy korábban lapunk is megírta, a darabot hazánkban első alkalommal a Budapesti Operettszínház mutatja be.

Balázs Zoltán rendező workshop-szerű színészvezetése és a koncepciózusan felépített elmélyült próbafolyamat eredményeként, igazi szuperprodukcióra számíthat a közönség – derül ki a teátrum közleményéből. A képzelet, az álom és az emlékezés szűrőjén keresztül megmutatkozó asszociatív történet az alkotói válság és a kreativitás ambivalens kettősségéről, a főszereplő filmrendező nőkhöz fűződő viszonyának sokféleségéről beszél. Az előadásban megjelenő futurisztikus és fantasy elemek, a hatvanas évek meghatározó divathullámait ötvöző látványvilág, valamint a művészek egyénisége és a rendező erőteljes víziója egyaránt garancia arra, hogy van miért izgatottan várni a bemutatót.

A Nine olvasópróbája az Operettszínházban
Fotó: Juhász Éva

A Nine próbái kitűnően alakultak, azonban a márciusra tervezett premiert a járványügyi helyzet miatt szeptemberre ütemezték át. A próbafolyamat előreláthatólag augusztustól folytatódik, addig a művészek a fizikai, szellemi és lelki kondíciójuk megőrzésére koncentrálnak. A hatalmas alkotói energiákat ötvöző előadás számos meglepetést tartogat: a szereplők például olaszul és franciául is megszólalnak, továbbá a sokféle zenei műfajból merítkező előadás az Operettszínház Musical Együttese számára is rendkívüli lehetőségeket biztosít a tarantella, a flamenco, a vogue, a revü, a klasszikus és kortárs táncok által inspirált koreográfiák színpadi bemutatására.

A napokban Maury Yeston New Yorkból köszöntötte az alkotókat. A zeneszerző levelében csodálatos hírként üdvözli, hogy műsorra tűzik darabját. Továbbá köszönetet mond az összes közreműködőnek a szereplőktől a zenészeken át a háttérben dolgozókig, valamint természetesen Balázs Zoltán rendezőnek, hiszen tudja, hogy egy alaposan kidolgozott, nagyszabású produkció készül, az Operettszínház tehetségeinek és az elmélyült alkotói munkának köszönhetően. Háláját is kifejezi, amiért ennyi kreatív energiát fektetnek abba, hogy színpadra viszik a munkáját, s egy ilyen magas színvonalat képviselő társulat mutathatja be. – Nehéz szavakkal kifejezni, milyen sokat jelent nekem, hogy a magyar színházszerető közönség is végre megismerheti a művet. Tudom, hogy a zene szépsége és szeretete, ami önökben él, elárasztja majd a nézőteret! – fogalmaz Maury Yeston, végül pedig izgalmakban gazdag felkészülést, sikeres premiert és előadásokat kíván.

A világhírű zeneszerző a magyarországi premier sikeréhez a Nine filmváltozatának három ikonikus slágerével is hozzájárult, így Szomor György fordításának és Bolba Tamás hangszerelésének köszönhetően a Broadway-mű negyvenéves történetében a Cinema Italiano, a Take it All és a Guarda la Luna című dalok először a Budapesti Operettszínházban hangzanak majd el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.