Hatalmas díjesőt szórt a szakmai zsűri a filmesekre

Hatalmas díjesőt szórt a filmesekre a szakmai zsűri a XI. Bujtor István Filmfesztiválon: összesen 39 díjat osztottak ki. Díjazták a legjobb rendezést, a színészi játékokat, az operatőri és az utómunkát, a legjobb forgatókönyvet és magukat a filmeket is.

Magyar Nemzet
2020. 08. 21. 7:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 20-i díjátadó gálán egymás után vonultak fel a rendezők, a színészek és a filmes alkotók a vörös szőnyegen Balatonszemesen. A Bujtor István-díjat a karanténfilmek közül Hász Áron és Honti Arián Tinnitus című alkotása kapta. A dokumentumfilmek között Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotása lett a fődíjas. Játékfilm kategóriában két elsőfilmes alkotó nyert: Szeleczki Rozália a Rozgonyiné című, Füzes Dániel a Szokásjog címet viselő filmjéért kapta meg a Bujtor-díjat.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmjét, a Foglyokat a zsűri alkotói különdíjban részesítette, a különleges élethelyzetbe került lakóközösség egyes karaktereinek és a szituáció egészének drámai, de humorral átszőtt bemutatásáért. A Foglyok emellett három színészi díjat is begyűjtött: Kardos Róbert férfi epizódszereplőként az általa formált szerep finom, hiteles megjelenítéséért, Molnár Levente a bonyolult hátterű karakter pszichológiailag árnyalt ábrázolásáért, Vasvári Emese pedig az általa játszott figura elegáns humorú megjelenítéséért kapta meg a legjobb epizódszereplő díját.

A Szokásjog című fődíjas filmben nyújtott női epizódszerepéért Fehér Annát színészi díjban részesítette a zsűri. Nagy Márk a Szokásjog, míg Mohai Tamás a Szajki Péter rendezte Most van most című film Tompos Kátya partnereként alakított főszerepéért vehette át a legjobb férfi színésznek járó díjat. A Rubens lány című Dér András-filmben érzékeny, merész alakításáért Bajor Lili kapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat, míg a fődíjas Rozgonyinéban megjelenő összetett női címszerep hiteles megjelenítéséért Törőcsik Franciska vette át a legjobb női főszereplőnek járó kis szobrot.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

A legjobb forgatókönyv minősítését két film kapta: Csoma Sándor Casting, illetve Bak Zsuzsanna és Szabó Szonja A Mentor című alkotása. A legjobb operatőrnek járó díjat ugyancsak a Casting című film tudhatja magáénak, amelyben Balázs István Balázs tette átélhetővé az ábrázolt szituációk és karakterek élethelyzetét. Rendezői díjat kapott Arany János versének ötletes adaptációjáért és a gyerekszereplőkkel való intenzív és komplex munkájáért Rudolf Olivér, az Emma című film rendezője.

A dokumentumfilmek között a portré kategória szakmai díját Mohi Sándor kapta a Nekem közöm van a világhoz című filmjéért. Egy drámai történelmi szituáció alaposan körüljárt, elfogulatlan bemutatásáért kapott szakmai díjat Rozgonyi Ádám Hazatérők című történelmi alkotása. Ismeretterjesztő filmes operatőri munkájáért Poroszka Magyar Zsolt kapott díjat az Egy év a méhesben című filmjéért, míg dokumentumfilmes rendezői díjat vett át egy nehéz sorsú kamasz útkeresésének bemutatásáért Nagy Viktor Oszkár a Tündérország – Ferenc útja című alkotásáért.

Az újonnan létrehozott karanténfilmes kategória szakmai díját kapta a Körémzárva című film Papp Máté rendezésében és a Koronavírus-küldetés, amely Vadócz Péter alkotása. A karanténfilmes mezőny legfrappánsabb filmötletéért és annak megvalósításáért Az ütésálló kontaktlencse című fiktív reklám, ami Körtési András alkotása, valamint az elegánsan egyszerű, mégis nagyszabású megvalósításért Végh Vozó Zoltán a Budapest megvár című film rendezéséért kapott díjat.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

Tarján Iván a versfilmek között az erőteljes atmoszferikus szociofotók és Szilágyi Domokos versének hatásos összekapcsolásáért a Gőzmozdonyok végnapjai című film operatőri munkájáért kapott szakmai díjat. Ady Endre versének ötletesen egyszerű filmes adaptációjáért a Dalok a labdatérről című film, Czene Zoltán munkája kapta a rendezői díjat. Két, egymástól látszólag távol álló műfaj, a költészet és a mozgásművészet tehetséges és érzékletes egybekapcsolásáért pedig Tóth Karolina a Két karodban című Radnóti Miklós-feldolgozásért kapott alkotói díjat.

Az animációs filmek között a film rövidsége ellenére is a nagyszabású látványvilágért Nagy Marci Tesók című alkotását díjazta a zsűri a legjobb animáció elismerésével, míg a frappáns tartalmi és formai ötletességért és az elegánsan egyszerű megjelenítésért Heim Vilmos Egy darab csokoládé című filmje kapta az animációs rendezői díjat.

A játékfilmek között Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása kapott szakmai dicséretet egy összetört lélektani állapot formailag merész ábrázolásáért.

A zsűri dicsérő oklevéllel ismerte el Endes-Ábrahám Ákos érzékeny tolmácsolását a Mostan színes tintákról álmodom című Kosztolányi-vers feldolgozásában, illetve Kecskeméti Bence Odin versmondását Arany János A tudós macskája című versfilmben.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

A leghumanistább dokumentumfilmért járó dicséretet Kovács István Az ispotály – Madarakról, emberségről című alkotása kapta. Egy elhivatott, személyes zarándoklat teljesítéséért és dokumentálásáért Herczeg Zsolt Radnóti nyomában című filmje, míg a nehéz sorsú főszereplőjével való érzékeny és humánus együttműködésért Németh Dénes Cryene Donovan című alkotása kapott dicsérő oklevelet.

A rangos Bujtor István-díj a fesztivál névadó rendezőjének Tamango nevű hajójának aranyozott, kicsinyített mása, amely Árvay Zolta képzőművész alkotása. Ezt, valamint a kétmillió forint értékű összdíjazást adták át ünnepélyes keretek között a vetítési helyszínen, a Latinovits Művelődési Házban.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.