Az apa szeretetének nyomai

Aki szeretne apának egy jó napot szerezni, nyugodtan vegye meg a könyvet és olvassa végig gyermekével, tartalmas és nem haszontalan félóra lesz – és sokszor megismételhető.

Nagy Koppány Zsolt
2019. 06. 25. 12:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran hallani, hogy az apák afféle másodrendű szülők, mindig az anya kapja a gyereket válóper esetén, meg hogy mindenki tudja, mikor van az anyák napja, de a legtöbben azt sem tudják, hogy van egyáltalán apák napja – s a többi. Rengeteg túlzás van ebben, természetesen, némi kis valóságmaggal, szintén természetesen, hiszen szél fúvatlan nem indul. Így aztán tényleg nagy öröm az apáknak, hogy végre olyan könyv jelent meg, amelynek már a címében is ők szerepelnek, mégpedig nagyon előnyös megvilágításban: Apa szeret!

A kötet három évnél idősebbeknek szól, és ehhez mérten bonyolult, vagyis egyszerű a története: a durcás Pötyi nevű kislány az édesapjával szeretne játszani, de apa, ugye, dolgozik, mint az apák általában ezekben a kötődő nevelés szempontjából oly fontos és visszahozhatatlan években, ezért aztán a jófej anyával (aki véletlenül sem pocskon­diázza apát, amiért nincs otthon) együtt elkezdik megkeresni apa szeretetének nyomait. Találnak egy nyulat, amit Pötyi apától kapott, némi málnát a hűtőben, amit szintén apa szedett előző nap, egy labdát, amivel játszottak ketten korábban, és megszemlélik a kislány szemét és mosolyát, amelyről a továbbra is szinte érthetetlenül jófej anya megállapítja, hogy apára és apáéra hasonlít.

Aztán hazajön apa, nagy az öröm, a kislány kérdez, ő válaszol, és kissé didaktikusan elmeséli, mi mindent csinál és csinált ő – vagyis hát minden apa – az elmúlt években. A könyv utolsó mondatai összegzik az egész tanulságot („Hiszen apa szeretete ott van az ajándékba kapott játéknyusziban, a frissen szedett málnában, a labdázós, szaladgálós délutánokban. Ott van a reggeli pusziban és az esti mókázásban. Minden napban, minden órában és minden pillanatban. Akkor is, ha épp nincsenek együtt. Mert összeköti őket a szeretet.”), mindezt néhány kis játék követi, van írásra és rajzolásra fenntartott terület, meg be lehet ragasztani az olvasó/célközönség és apukája közös fotóját, többször is.

Könnyű lenne cinikusnak, de akár szarkasztikusnak lenni és gúnyolódni ezen, de valahol mégiscsak megható: egyrészt, hogy egyáltalán megszületett egy olyan könyv, amelyik elismeri, hogy az apák is jók valamire, és végre nem a családot rettegésben tartó csapodár, léhűtő gazfickóknak állítják be őket, másrészt mert a kisgyerekek szintjén egészen érthetően elmagyarázza, hogy bár kevesebbet látják az apát, azért ő is szereti őket – és mivel közvetetten születik meg a magyarázat, talán mélyebbre hatol, mint ha szegény hullafáradt apák próbálnák meg elmagyarázni.

Szóval aki szeretne apának egy jó napot szerezni, nyugodtan vegye meg a könyvet és olvassa végig gyermekével, tartalmas és nem haszontalan félóra lesz – és sokszor megismételhető.

Farkas Nóra: Apa szeret! Láng Anna rajzaival. Manó Könyvek, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.