Az orosz kultúrára fókuszál a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az orosz kultúra jelenti majd a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) egyik legerősebb fókuszát; a rendezvénysorozat április 5. és 22. között klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett-, tánc- és színházi előadásokkal, jazz- és könnyűzenei estekkel, kiállításokkal várja a közönséget.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 22:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BTF valójában ennek a csodálatos városnak, Budapestnek a kultúrájáról szól – hangsúlyozta a fesztivál pénteki sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke.

Mint megjegyezte, szimbolikus jelentősége van annak, hogy a BTF programját a főváros napokban megnyílt új kulturális színterén, a Nemzeti Táncszínházban mutatják be, amely a fesztivál több előadásának is otthont ad majd.

Káel Csaba kiemelte, hogy a rendezvénysorozat szilárd anyagi bázisát a kormányzat és a főváros középtávon is biztosítja, ami lehetővé teszi a távlatosabb tervezést is.

Idén a BTF orosz szerzők művein, illetve orosz előadókon keresztül is közelebb hozza Oroszország gazdag kultúráját – mondta el.

Káel Csaba kiemelte Valerij Gergijev fellépését: a világ egyik legkeresettebb karmestere a szentpétervári Mariinszkij Színház zenekarával, illetve balettegyüttesével Csajkovszkij Jolantáját, majd Prokofjev Hamupipőkéjét mutatja be Budapesten.

A BTF nyitóelőadása pedig világszenzációnak ígérkezik – jelentette be Káel Csaba: Muszorgszkij Hovanscsina című operájának rekonstruált, eredeti változatát mutatják be a Magyar Rádió Zenei Együttesei, orosz szólistákkal.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja emlékeztetett arra, hogy 2018-ban több mint 10 millió vendégéjszakát töltöttek Budapesten a látogatók, ebben a sikerben értékelése szerint a BTF-nek is fontos szerepe van.

Bán Teodóra a BTF-hez csatlakozó tematikus programsorozatokról is szót ejtett: a Zsabó Fesztivál például a régizene rajongóit szólítja meg, a MITEM rangos színházi társulatokat hoz el, a POKET az irodalmi klasszikusokat közelíti meg újszerűen, a Budapest Art Week keretében pedig mintegy 70 kiállítás nyílik.

Káel Csaba hozzátette, idén a reneszánsz legnagyobb „sztárját” ünnepli majd a fesztivál: Michelangelo grafikáiból nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, de a Bauhaus mestereit is több tárlat mutatja be.

Goda Gábor és az Artus A Szél kapuja című, új előadással készül a fesztiválra. A koreográfus elmondta, hogy hosszú ideje foglalkozik a taj-csi csuan művészetével, amelynek alapját a természetből építkező gesztusok adják; erre a mozgásvilágra épül majd a letisztult, minimalista produkció.

Dobozi Borbála csembalóművész elárulta, hogy koncertjén 18. századi cseh mesterek elfeledett, de újrafelfedezésre méltó műveből válogat, abból a korszakról, mikor Csehországot „Európa konzervatóriumának” tartották.

Zentai Márk énekes, dalszerző a Mörk húsvéti lemezbemutató koncertjéről szólt. Elmondása szerint az együttes szabadon értelmezi a funk, soul és a jazz műfaji határait, sok improvizációval, ugyanakkor humorral ötvözve ezeket a zenei stílusokat.

A fesztivál teljes programja a www.btf.hu honlapon böngészhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.