Országos népművészeti kiállítás nyílik a Hagyományok Házában

A Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje, a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás, amely ebben az évben több mint másfél ezer népművészeti alkotást vonultat fel, csütörtökön nyílik a Hagyományok Házában. Az augusztus 24-ig látható kiállítás megnyitóját a Hagyományok Háza Facebook- és YouTube-csatornáján lehet élőben követni csütörtök este.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 19:00
null
Októberre készült el a felújított Hagyományok Háza Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27 alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás anyagai közé. A tárlaton tájegységi és tematikus blokkokban láthatók lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, ékszerek, konyhai eszközök, kerámiák, játékok, hangszerek és még számos használati és dísztárgy a Hagyományok Háza három szintjén és a Fő utca 6. szám alatti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban csütörtöktől augusztus 24-ig.

A Hagyományok Házának felújított belseje
Fotó: Havran Zoltán

Az idei seregszemle pályázatának kiírásában és megszervezésében a budapesti Hagyományok Házával a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és az erdélyi Kallós Zoltán Alapítvány működött együtt. Hazánkban Zalaegerszegen, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zsámbékon, Mezőkövesden, Berettyóújfaluban és Békéscsabán, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást a helyben összegyűlt legszebb munkákból.

A XVII. Országos Népművészeti Kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót ismernek el. Ezenfelül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend-díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.