Az útról soha nem letérve

— A legnagyobb sikerünk talán az lehet, hogy azok a dolgok, amelyekről már húsz éve éneklünk, húsz éve gondolkodunk, részben megoldódni látszanak — mondta Nyerges Attila énekes és Kovacsik Tamás dobos, az Ismerős Arcok elmúlt húsz évéről. A zenekar Karácsony Jánossal, az LGT gitárosával ünnepli jubileumi születésnapját szombaton, a fővárosi Barba Negra Trackben.

Pataki Tamás
2019. 06. 20. 15:10
null
Kovacsik Tamás, Leczó Szilveszter, Nyerges Attila, Tánczos István, Galambos Nándor és Práder Vilmos húsz éve zenélnek együtt Forrás: Ismerosarcok.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sokszor megkérdezik a zenészeket, színészeket vagy írókat, hogyan érzik magukat ma Magyarországon. Sokan csalódottak, kiábrándultak. Önök hogyan érzik magukat?

Kovacsik Tamás (K. T.): – Azt kell mondanom, jelen pillanatban a dolgok olyan irányba mennek, amelyek nekem, nekünk szimpatikusak. Nem mondom, hogy nincsenek problémák, nehézségek, az átlagembert – amilyenek mi magunk is vagyunk – bosszantó politikai párbajok, de az irány, az elért dolgok, hazánk sikere, fejlődése magáért beszél. Én szeretek ma, 2019 Magyarországán élni.

– Az Ismerős Arcok már húsz éve írja és játssza dalait szerte a Kárpát-medencében. Hogyan látja a zenekar eddigi történetét?

K. T.: – Bármerre járunk a Kárpát-medencében, bármely kis faluban adunk koncertet, sorra kapjuk a pozitív visszajelzéseket. Sokszor mondják, hogy megerősítettük őket, segítettünk nekik újra rátalálniuk a magyarságukra. Ez mindannyiunkat büszkeséggel tölt el, ilyenkor úgy érezzük, volt értelme ennek a nem mindig könnyű húsz évnek. És az igazság az, hogy szükségünk is van ezekre a közönségi visszajelzésekre, nagyon sok erőt adnak a munkánkhoz.

– Mit tekint a zenekar legnagyobb sikerének? Éltek meg nehéz időket is együtt? A Gyurcsány-korszakban például szélsőségesnek számítottak.

Nyerges Attila (Ny. A.): – A legnagyobb sikerünk talán az lehet, hogy azok a dolgok, amelyekről már húsz éve éneklünk, húsz éve gondolkodunk, részben megoldódni látszanak. Elég, ha csak a magyar állampolgárság, a visszahonosítás intézményét említem. Nehéz idők mindig voltak és lesznek, de mi hatan egymásba kapaszkodva és a közös célt mindig szem előtt tartva – az útról soha nem letérve – mindig átlendültünk a mélypontokon. A Gyurcsány-éra szélsőségezése pedig már akkor is csak ócska provokáció volt. Természetesen semmiféle reális alapja nem volt ennek a megbélyegzésnek, soha senki nem tudott mondani egyetlen mondatot sem, ami miatt az Ismerős Arcok zenekar szélsőséges lenne. De ennek a korszaknak már vége, és Isten óvjon minket újbóli eljövetelétől.

Kovacsik Tamás, Leczó Szilveszter, Nyerges Attila, Tánczos István, Galambos Nándor és Práder Vilmos húsz éve zenélnek együtt
Fotó: Ismerosarcok.hu

– Az Ismerős Arcok dalszövegei értékekről szólnak – legyen szó barátságról, szerelemről vagy hazafiságról. A kereskedelmi média viszont kifejezetten az értéknélküliséget, olyan zenekarokat reklámoz, amelyek a kulturális relativizmust propagálják. Lehet ezzel a fölénnyel versenyezni?

K. T.: – Nem. Mi tesszük a dolgunkat, ahogy eddig is tettük. Elmegyünk mindenhova, ahova hívnak, hogy így is minél több emberhez jusson el a gondolatiságunk. Ha pedig néha-néha bekerülünk egy-egy dallal vagy interjúval a médiába, azt ünnepként kezeljük. Hála istennek mostanában több ilyen alkalom is volt, sok helyen el tudtuk mondani gondolatainkat, és meg tudtuk említeni a húszéves jubileumi koncertünk helyszínét és időpontját.

– Nemrég jelent meg a Nélküled című daluk új változata. Az eredeti több mint harmincmillió letöltésnél tart a YouTube-on. Miért kellett a szimfonikus hangzás?

K. T.: – Ideje volt méltó környezetben újra felvenni, áthangszerelni, vonósokkal, kórussal kiegészíteni ezt az ikonikus dalt. Erre a húszéves jubileumi év jó apropó is volt. Az új Nélküled nézettségét figyelve pedig úgy gondoljuk, tetszik a közönségnek is.

– A trianoni diktátum 99. évfordulója után nem sokat kellett várni az úzvölgyi magyar katonatemető elleni román provokációra. Mit gondolnak a történtekről? Az önök 2015-ös sepsiszentgyörgyi koncertjét is félbeszakította a román rendőrség, ha jól emlékszem, még be is kísérték önöket a rendőrörsre.

Ny. A.: – Szomorú és gyalázatos, ami Úzvölgyében történt. Egy kegyeletsértő provokáció volt, ami minden magyar embert felháborít! A megfe­lelő lépéseket meg kell tenni, de ahogy látom, a Külügyminisztérium megfelelően kezeli az eseményt. Sajnos vannak dolgok, amik csak lassan változnak, de addig is legalább biztosak lehetünk abban, hogy van még cél, van még dolgunk, ami a zenekar jövőjét és a Kárpát-medence történéseit illeti.

– Új album mikorra várható? Folytatják az előző kettő hangzását és szövegvilágát, vagy kissé változtatnak rajta? Trianon századik évfordulójáról megemlékeznek majd valamilyen módon?

K. T.: – Új albumot jövőre, 2020-ban szeretnénk készíteni. Természetesen az Ismerős Arcok-jegyek ezen az albumon is felismerhetők lesznek, de próbálunk minőségben mindig egy kicsit jobbnak lenni, mint az az előző lemezeinken hallható volt. A szövegeket Nyerges Attila jegyzi majd, így garantált a mély mondanivaló és az értékrend. A százéves trianoni gyalázatról is méltóképp megemlékezünk majd, de ez egyelőre legyen még meglepetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.