Berecz Mihály szólóestje az MVM-koncertek sorozatban

Az ifjú zongoraművész Johann Sebastian Bach Goldberg-variációit játssza majd az online követhető hangversenyen.

Breuer Csilla
2021. 01. 11. 10:28
null
Az ifjú zongoraművész Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hírem van azoknak, akiket elszomorított a tény, hogy Arkagyij Volodosz koncertjét a világjárvány miatt nem tudják megtartani a tervezett időpontban. Nem maradunk zenei élmény nélkül: Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet holnap az MVM-koncertek – A zongora című sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el. A koncertet 19.30-tól a Müpa honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján láthatják élőben az érdeklődők.

A fiatal magyar zongoristageneráció egyik legkiemelkedőbb egyéniségét épp a Müpában ismerhettük meg nyolc évvel ezelőtt. Az alig 16 éves Berecz Mihály Ravel G-dúr zongoraversenyével mutatkozott be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Kocsis Zoltán vezényletével.

Az ifjú zongoraművész Bach Goldberg-variációit játssza majd
Fotó: Teknős Miklós

A hangverseny sikeres volt, és számos meghívás követte, rangos karmesterekkel – Vásáry Tamás, akivel a Magyar Állami Operaházban Liszt Magyar fantáziáját adta elő, vagy Keller András, akivel Debussy Fantáziá­ját és Beethoven G-dúr zongoraversenyét szólaltatta meg a Zeneakadé­mián – játszott együtt. Berecz Mihály kiemelkedő zenei tehetségét 2020-ban Junior Prima Díjjal ismerték el.

A magam részéről nagy érdeklődéssel várom a holnapi hangversenyt. Bachot játszani és hallgatni is egyszerre kihívás és élvezet, előadónak és közönségnek egyaránt. A Goldberg-variációkat a barokk mester élete utolsó szakaszában írta, és minden idők egyik legjelentősebb zeneművének tartják, ugyanakkor a legnehezebben előadható barokk darabok egyikének is. Az egy áriát és harminc variációt tartalmazó mű az absztrakt tartalom, a formai komplexitás és a zenei szépség ötvözete, s bár eredeti címe fordításban Ária különböző variációkkal kétmanuálos csembalóra, széles körben elterjedt címét Johann Gottlieb Goldberg után kapta, aki egy grófi udvarban játszott csembalón, és gazdáját álmatlan éjszakákon e variációkkal szórakoztatta.

Berecz Mihály estjéig hallgassák meg a mű egy részletét a felejthetetlen, különleges és különc kanadai zongoraművész Glenn Gould előadásában, aki a felvételt követő évben, mindössze ötvenévesen elhunyt, és akinek sírkövére a Goldberg-variációk egy részletét vésték!

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ySq76KD1gZA[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.