Bereményi Géza Mádon újra találkozott Cseh Tamással

Borászatok, borteraszok, kastélyok és várak szolgáltak helyszínéül a tíz napon át tartó Zempléni fesztiválnak, amelyet Sárospatakon és vonzáskörzetében rendeztek meg. A kiállítások, irodalmi estek és színházi előadások mellett komolyzenei koncertek, az opera, az operett és a dzsessz kiválóságainak művei is felcsendültek, miközben a helyi termelők jó szívvel kínálták boraikat.

2020. 08. 22. 16:08
null
Cseh tamás Fotó: A szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíznapos rendezvény fénypontjához tartozott, amikor Egy nap Tarcalon, Egy nap Mádon és Egy nap Tolcsván című program során a kulturális élvezeteken kívül egy-egy település és annak bortermelése is bemutatkozhatott. A Mádra látogató könnyen megtalálhatja azt a székely kaput, amelyen a beszédes felirat áll: Itt Isten a gazda, mi csak lakók vagyunk. Az egy nap Mádon rendezvény záróeseményének, amelynek címe Nincsen más ebben a dalban Cseh Tamás–Bereményi Géza-est a Demetervin pincészet adott otthont.

– Ez volt az első dalunk – mondta Bereményi Géza, miután a közönséggel együtt meghallgatta az est nyitó dalát egy filmbejátszás során, amelyen Cseh Tamás Az ócska cipőt adta elő. A Zempléni fesztivál Egy nap Mádon című programjának egyik fénypontja volt, amikor Bereményi Géza leült barna bőrtáskája mellé, majd arról a dalról és a dal születésének körülményeiről beszélt, ami eldöntött mindent. Az első dalukról. Bereményi azt is elmesélte, hogy ő bizony becsöngetett Cseh Tamáshoz, felment hozzá, miután egy éjszakai borozgatás, a legelső találkozásuk során megbeszélték, hogy ő szívesen ír majd neki dalokat.

Cseh Tamás-bejátszások színesítették a programot
Fotók: A szerző felvételei

– Rájöttem arra, hogyha Tamás zenél, akkor arra én könnyen tudok szöveget írni, ezért az első közös zenélés után felvetettem neki, hogy – mivel én egy nem túl jó albérletben laktam – költözzünk össze, és akkor minden nap tudunk írni egy dalt – emlékezett vissza Bereményi Géza a kezdetekre. Mint mondta, annyira jól ment a közös munka, hogy másfél évig lakott Cseh Tamásnál, amely időszak alatt temérdek dal született.

A Vodku fiai zenekar

Cseh Tamás-bejátszások mellett a Vodku fiai zenekar idézte meg a 70-es évek hangulatát korabeli Cseh Tamás-dalokat előadva, amelyeknek Bereményi Géza írta a szövegét. A két és fél órás estet Demeter Ervin szerkesztette, és bár hosszú volt, de egy percig sem unalmas. Bereményi nemcsak Cseh Tamással való kapcsolatáról beszélt az est során, hiszen a dalok a gyerekkorról is szólnak, no meg persze egy hétköznapi ember életének minden fontos mozzanatáról. Talán ebben is rejlik a mai napig tartó, generációkon átívelő töretlen sikerük. Hogy olyan dolgokról szólnak, amelyet a közönség is jól ismer. Bereményi beszélt a gyerekkori betegségéről, amelyet egy maihoz kicsiben hasonlító járvány során élt át, és amelyet egy novellában meg is írt. Egy másik novellájából is felolvasott, ebből azt tudhatta meg a közönség, hogyan csajoztak a korabeli „fejek”, a vagány fiatalok, akik szabadságukkal kivívták a kommunista diktatúra figyelmét is.

Beszélt apjához való viszonyáról is Bereményi, miközben a Teleki téri piac világába is betekinthetett a közönség. A Vodku fiai zenekar pedig Cseh Tamás dalok révén mélyítette el azt a lelki utazást, amelyben feltárulkozott a gyerekkor, a férfi–nő viszonyrendszer, a családi bonyodalmak és varázslatos hitek világa. Bereményi nagymamájáról is beszélt, és arról a történetről, hogyan találkozott a nagymama révén Jézussal, aki annak idején, egy másik (kisebb) járvány során megmentette Bereményi életét. Ami azért is jó mindenkinek, mert így lettek dalok. És született egy igazán mély barátság, amelynek a minap a Zempléni fesztiválon lehettek tanúi az idelátogató emberek. Hiába ücsörgött ugyanis egyedül Bereményi Géza, Cseh Tamás végig vele volt. És nem csak a vetítővásznon.

A Zempléni Fesztivál részletes programkínálatát a fesztivál honlapján lehet megtekinteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.