Bizakodó a Játékszín igazgatója

Négy hete tart zárva a Játékszín, a teátrum, amelynek vezetője az elsők között gondolt a koronavírus-járványban bajba jutott szabadúszó művészekre. Bank Tamás, a színház igazgatója fontos jelzésként értékeli a nézői visszajelzéseket és reménykeltőnek tartja a kormány eddigi gazdasági intézkedéseit.

Szilléry Éva
2020. 04. 13. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak a legtöbb teátrum a Játékszín társulata is a közösségi oldalán próbál kapcsolatot tartani a karantén idején a nézőkkel.

A színészek egymásnak címzett nyilvános videót küldenek napi rendszerességgel. Korábban lapunk is megírta, hogy a Játékszín vezetője Bank Tamás elsőként lépett a járványban anyagi nehézségbe kerül színészek és színházi szakemberek. megsegítéséért, számukra 10 millió forintos alapot hozott lére. Ez azonban önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy a színház átvészelje a bizonytalan ideig tartó zárlatot, a meghirdetett gazdaságélénkítő csomag ismert elemei azonban reménykeltőek.

„Az előadóművészeti szférában a munkavállalóknak nem kell most nyugdíjjárulékot fizetni, az egészségbiztosítási járulék pedig a törvényi minimumra csökken. Ezzel egy átlag színházi dolgozó havonta legalább 25 ezer forinttal kereshet többet március és június között” – fogalmaz az igazgató.

Fotó: Juhász G. Tamás

Bank Tamás közleményében kifejtette, hogy a kormány további intézkedései is segítik a szcénát, a munkáltatók járulékfizetési terheit elengedték március és június között, ez minimálbér esetén is legalább 30 ezer forintos megtakarítást jelenthet havonta minden dolgozónknak. Ugyancsak fontos körülmény, hogy ebben az időszakban az egyéni vállalkozóként foglalkoztatott művészeti szakembereknek nem kell fizetni a katát. „Jelen helyzetben, amikor minden kulturális alkotótevékenység leállt, a legtöbb művész minden bevételtől elesett, egy főállású katás számára ez a havi 50.000 forint nagyon nagy segítség most” – mondja Bank Tamás.

Most úgy tűnik, hogy a Játékszín ősszel tud újraindulni, ugyanakkor az igazgató bízik abban, hogy a kormány továbbra is pozitívan közelíti meg a speciális és a vészhelyzeti intézkedések által mélyen érintett színházi szcénát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.