Borszerdák, tárlatvezetések és online előadások a Magyar Nemzeti Galériában

A nyári rekkenő hőségben nincs is jobb kikapcsolódási lehetőség a múzeumlátogatásnál. A Magyar Nemzeti Galéria állandó tárlatain a legnagyobb magyar és nemzetközi művészek alkotásai között hűsölhetünk, míg az időszaki kiállításokon az angol festészet világhírű remekműveit, valamint egy különleges magyar művész grafikáit is megcsodálhatjuk. Ráadásul a szünidőben a családokat külön kedvezményekkel várják.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 15:00
null
Egy remekmű a Vágyott szépség című tárlatból Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A londoni Tate-ből érkező Vágyott szépség című időszaki tárlat az idei nyár legszebb kiállítása. A Preraffaelita Testvériség lázadó ideáiról, életstílusáról és radikális festészetéről a tárlat angol kurátora, Carole Jacobi tart online előadást csütörtökön 18.30-tól. Az ötvenperces előadás során a szakértő bemutatja a preraffaeliták tabudöntögető témáit és a festőiskola hatását Magyarországon, Európában és az egész világon. Jegyet ITT válthatnak a programra. Ugyancsak a Vágyott szépség című kiállításhoz kapcsolódó online előadássorozat következő két részében az angol festészet remekműveinek magyar vonatkozásairól tudhatunk meg többet. Július 10-én Győrfi Gabriella arról mesél, hogyan éled újjá a festészet és a költészet kapcsolata a preraffaelita művészi koncepcióban, július 15-én pedig Vajda Réka előadásából kiderül, miért örvendett különös népszerűségnek Árpád-házi Szent Erzsébet a protestáns Angliában.

Egy remekmű a Vágyott szépség című tárlatból
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzeti Galéria hírleveléből kiderül, hogy júliusban újra élőben vehetünk részt tárlatvezetéseken, amelyek során a preraffaeliták festészetét bemutató kiállítás, a Vágyott szépség remekműveit mutatják be és megismerhetjük a kezdetben titkos művészcsoport különleges szépségű, eleven, őszinte festészetét. A vezetéseken alkalmanként maximum 15 fő vehet részt. Az előre meghirdetett tárlatvezetések pontos időpontjait ITT találják.

A múzeum legnépszerűbb nyári programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét izgalmas eseményeket kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállításokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel és előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készülnek. Az első Borszerdán, vagyis holnap, az este témája a vörös szín – és minden, ami hozzá köthető a festészetben, zenében és a borászatban. Emellett a júliusi esteken megtekinthetjük a Vágyott szépség című tárlatot.

Gedő Ilka festő, grafikus születésének századik évfordulójára „…félig kép, félig fátyol…” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikái címmel kamarakiállítást rendezett a Magyar Nemzeti Galéria. A szeptember 26-ig megtekinthető tárlaton a művész első alkotói korszakából, közel félszáz grafikájából láthatunk válogatást. Gedő Ilka a magyar művészet különleges, magányos alkotóinak egyike, nem kötődik sem a magyar, sem az egyetemes művészet hagyományos vagy avantgárd vonulataihoz, s alkotómódszere is egyedülálló. A befelé forduló koncentrációt is magukon viselő önarcképeinek lefegyverező őszintesége páratlanná teszik alkotásait az európai rajzművészetben. Nem véletlen, hogy grafikái a világ legjelentősebb múzeumainak gyűjteményében – többek között a bécsi Albertinában, a londoni British Múzeumban, a New York-i Metropolitan Múzeumban vagy a jeruzsálemi Jad Vasem Művészeti Múzeumban – is megtalálhatók.

Gedő Ilka: Terhes önarckép
Fotó: MNG

A Magyar Nemzeti Galéria a forró nyári napokon, gyerekekkel is szórakoztató szabadidős programot kínál. A műtárgyak között barangolókat nemcsak kellemes hőmérséklet és tágas kiállítóterek, hanem a múzeum önálló felfedezését segítő online elérhető tartalmak is várják, amelyekkel még emlékezetesebbé tehető a közösen eltöltött idő – olvasható az intézmény honlapján. Mint írják, a 6–26 éves korosztály minden kiállításra 50 százalékos kedvezménnyel válthat belépőt, emellett a családi kedvezmény lehetővé teszi, hogy a legalább két, 18 év alatti gyereket kísérő egy, de legfeljebb két felnőtt ugyanebben a kedvezményben részesüljön. Még több kedvezmény várja a családokat minden hónap harmadik szombatján, amikor a 6–26 éves korosztály és a 18 évesnél fiatalabbakat kísérő egy vagy két felnőtt is ingyen látogathatja a múzeum állandó kiállításait. A további, nagycsaládosoknak, illetve a gyermekét vagy gyermeküket egyedül nevelő szülőknek járó kedvezményekről ITT tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.