Botrányosan unalmas az új, Trump-ellenes Borat film

Ha egy mondatban kellene summáznom Sacha Baron Cohen liberális humorista új Borat-filmjét, a következőképpen tenném: nem botrányos, hanem botrányosan unalmas és elcsépelt, direkt politizáló filmkatasztrófa. Nem véletlenül október végén, az amerikai választások véghajrájában debütált a film, hiszen egy republikánus- és Trump-ellenes moziról van szó.

Pataki Tamás
2020. 11. 11. 6:44
null
Forrás: Amazon Prime Video
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2006-ban egy kazah újságíró járta be Amerikát, nevetségessé téve az amerikaiakat. Az áldokumentumfilm bizony humoros volt, a jelenetek jó részét gyanútlan civilek bevonásával forgatták – Cohent emiatt sokan be is perelték, azok a romániai romák is, akiket erőszaktevő „kazakok”-ként ábrázolt a filmben. Tehát derültünk azon, hogy ez a posztmodern Göre Gábor idétlenkedik az Egyesült Államokban, ahol a feministákat ugyanúgy kifigurázza, mint a konzervatívokat. Az ide-oda szurkálás jót tesz egy ilyen filmnek, mert akkor senki sem érzi azt, hogy koncepciózus, valakik ellen irányuló alkotásról van szó.

Az új Borat-filmben viszont minden hibát elkövetett Cohen, amit az elsőben nem. Ez persze érthető, hisz most politizálni akart. Az új filmben kevés a spontán felvétel – a leglátványosabb köztük az, amikor Trump-jelmezben megzavar egy Mike Pence-beszédet, ahonnan a biztonságiak kikísérik –, ám annál több az erőltetett, ócska félreértésen alapuló helyzetkomikum. Amivel különösebb baj nem lenne, ha nem játszotta volna el az összeset az első filmben.

Mert az ízléstelenséget egyszer-kétszer el lehet sütni, de nyomban erőltetetté válik, ha másról sem szól az egész. Látszik, hogy Sacha Baron Cohen már nem tud mit kezdeni az abszurddal, csupán ócska túlzásokkal operál, amelyek legfeljebb szekunder szégyenérzetet váltanak ki a nézőből, semmint igazi kacajt.

 

Mondok egy példát: Borat, a főszereplő vesz a szinte állatként kezelt lányának egy tortaszeletet, amelyen egy kisgyerekfigura van. A lány véletlenül lenyeli azt, és az orvosnál kötnek ki, ahol Borat végig azt magyarázza, hogy ki kellene szedni belőle a gyereket, amit ő, tehát az apja tett belé. Nos, ezen a ponton – Cohen humora láttán –, ha Örkény és Kafka feltámadnának, szégyenükben visszabújnának a sírba.

Fotó: Amazon Prime Video

A Borat a meghökkentésről, a polgárpukkasztásról szólt, és az első filmnek megvoltak a maga erényei, olykor újfajta, eredeti humort láthattunk benne.

A második Borat viszont egy félreérthetetlen politikai film lett, egy Trump- és republikánusellenes film, amelynek kerettörténete ugyanolyan erőltetett, mint a cselekménye: a „kazakok” elküldik Boratot Amerikába, hogy egy majommal vesztegesse meg a világ leendő urát. A majom útközben elpusztul, ezért jobb híján a saját lányát akarja felajánlani Mike Pence amerikai alelnöknek.

 

Summázva: az új Borat igazából csak arról szól, hogy a republikánusok, a Trump-hívek hülyék. De nemcsak ők hülyék, hanem az értékrendjük is nevetség tárgya.

Rudy Giulianit, Trump ügyvédjét is le próbálták járatni.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6fG0RRZoAJo[/embed]

Ebben semmi újdonság nincs, hisz Hollywood évtizedek óta direkten politizál.

Nemrég a Kathy Griffin nevű népszerű humorista pózolt Trump levágott fejével – miután Európában nemrég két francia állampolgárt fejeztek le az iszlamisták. Ennyit a liberálisok együttérzéséről.

 

Ebből a filmből is csak az derül ki, hogy nekik továbbra is mindent szabad, nemcsak a falig mehetnek el, hanem ha szent a cél, akár le is bonthatják azt. És persze szent a cél, a konzervatívokat és a vezetőiket kell lejáratni. Mert ebben a filmben nem kifigurázásról van szó, hanem lejáratásról. A film végén ugyanis megjelenik Rudy Giulia­ni is, aki jelenleg Donald Trump ügyvédjeként működik. A filmben Borat kiskorúnak mondott – valójában egy feltűnően huszonéves bolgár színésznő – lánya készít vele álinterjút egy szállodaszobában, miközben félreérthetetlenül flörtöl az ügyvéddel, és nőként felajánlja, hogy menjenek be a hálószobába meginni valamit. A keringőfelhívás után bemennek, Giuliani ráfekszik az ágyra, és az övével babrál, amikor rájuk tör Sacha Baron Cohen, és azt kezdi el kiabálni, hogy „Inkább velem csináld, ő kiskorú!”. Giulia­ni felháborodottan távozik. Igen, ma már ennyire erőltetetten járatnak le valakit Hollywoodban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.