Bruce Dickinsonnal a kocsmában

A magyar standuposoknak volna mit tanulniuk Bruce Dickinsontól, az Iron Maiden énekesétől, aki múlt szombaton angol nyelvű előadást tartott a kongresszusi központban. Egy vak hangot sem énekelt, gitár nélkül, két üveg sörrel és egy lézermutatóval érkezett, a közönséget pedig nemcsak az öniróniával teli humorával, hanem a régi, kivetített képek kivesézésével is megnevettette.

Pataki Tamás
2019. 11. 04. 7:03
null
Az együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon. A héten nagy bejelentésre készülnek Fotó: photo: [ Sandor Csudai ] . www.f Forrás: VOLT Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iron Maiden énekesének szólóestje… zene nélkül? Igen, bárki felkapná a fejét, hogy egy ilyen estnek mi értelme van. Pedig van, és persze leginkább az ősrajongók szórakozhatnak kedvenc énekesük botrányoktól és már-már Rejtő Jenő-i történetektől hemzsegő életén. Bruce Dickinson előadására bizonyára az Iron Maiden-rajongók jöttek el, azok, akik jól tudnak angolul, nagy részük az alaprockerkellékekben, sokan zenekari pólóban jöttek az estre. A keménymag.

De nekik megérte, hisz egy estig Bruce Dickinson kocsmacimborái lehettek. Bruce ugyanis nemcsak a világ egyik legjobb metálénekese, hanem igazi showman is. Előadását a 2017-ben kiadott, tavaly Magyarországon is megjelent Mire való ez a gomb? című önéletrajzára alapozta, de a fellépései nem egyeznek teljesen a könyv tartalmával.

Az angol bányászvárosból származó Dickinson úgy mesélte el a fordulatos életét mindössze két órában, mintha egy angol helyi kocsmában ültük volna körül, pár pohár porterrel a kezünkben, csak itt éppen a színpadon volt. Lehet, hogy eleve erre törekedett, hisz arra többször utalt, hogy a helyi kocsmában szeret beszélgetni a barátaival. Mesélnivalója pedig volt bőven, hisz kezdjük azzal, hogy zenei pályafutása mellett pilótáskodott – valódi utasszállítót vezetett, nem csak sportrepülőgépet –, és sokszor azért ment el fizetetlen szabadságra, hogy turnézhasson a sikerei csúcsán járó Iron Mai­dennel.

De írt filmforgatókönyvet, két regényt, motivációs beszédeket tartott, a rádiós műsorvezetést is kipróbálta, és 25 éven keresztül vívott. Ez utóbbi sporttevékenységéről egy magyar szálat is elárult: a már elhunyt vívómestere magyar volt. Furcsa, de igaz, akárcsak Dickinson egyetlen, az est során százszor megismételt angol káromkodással teletűzdelt élettörténete. Dickinsont persze nem kell félteni, hisz a stand up comedysek estjeit megszégyenítő performanszán kiütközött az angol üzletemberi vénája is: reklámozta a világszerte, így nálunk is kapható Trooper sörmárkáját, és elárulta, hogy a héten nagy bejelentésre készül a zenekar.

Az együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon. A héten nagy bejelentésre készülnek
Fotó: VOLT Fesztivál

Dickinson közvetlen, megnyerő volt – bár néha túlságosan egzaltált –, tényleg úgy beszélt, mintha a kocsmacimboránk lenne, és csak velünk osztaná meg a képtelen történeteit. Például azt, hogy nem énekesnek, hanem dobosnak készült, az élet persze közbeszólt, vagy hogyan csapatta ki magát az iskolából, és amikor Erzsébet királynő megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik, hogyan vágta rá azt, hogy heavy metal énekes, majd az értetlenkedő pillantásra hogyan próbálta körülírni a foglalkozását.

Dickinson az egyik első amerikai turnéjukon irányított rakéták barkácsolásával ütötte agyon az időt. Az egyik jókora darabot pedig felvitte a repülőgépre, és elhelyezte a turistaosztályon az ülés fölötti csomagtartóba. Amikor jött a légiutas-kísérő, megkérdezte tőle, hogy tényleg egy távirányított rakétát tett a csomagtartóba? Amikor bevallotta, hogy igen, az illető rávágta: Nem baj, Texasban szeretjük az ilyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.