Budapest nevezetességei új perspektívából

Augusztus végéig a Zenélő Budapest rendezvénysorozat részeként közel kétszáz minikoncert várja az érdeklődőket a Margitszigeti Zenélő Kútnál, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum és Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokainál, a Várkert Bazárban, a Nemzeti Galéria előtti Savoyai teraszon, a Millenáris Parkban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán. A koncertsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. segítségével valósul meg. A Zenélő Budapest alapítója és művészeti vezetője, Götz Nándor szaxofonművész, zeneszerző a karantén alatt egy rövidfilmet álmodott meg, melyben zenészek Budapest felfedezésére hívják a nézőket.

Magyar Nemzet
2020. 07. 21. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmben Götz Nándor „Hej, Dunáról fúj a szél” népdalfeldolgozása hangzik el. A darabot több mint hatvan zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltatja meg, váratlan hangszereléssel a klasszikus zene és a dzsessz világából, a rézfúvósoktól a szaxofonig, továbbá az elektromos gitár is hangsúlyos. A filmben a jól ismert helyszíneket új perspektívából is láthatjuk.

– A karantén alatt fogalmazódott meg bennem, hogy ez a bezártság egyben lehetőség számunkra, hogy újra beleszerethessünk Budapestbe. Folyamatosan a „Hej, Dunáról fúj a szél” dallama járt a fejemben, egy napon felsétáltam a szinte teljesen kihaltnak tűnő Budai Várba, akkor állt össze bennem a film ötlete. A csodálatos várfalakat a szívemmel láttam, a népdalt a lelkemben hallottam – ezt a katartikus élményt próbáltuk ezzel a néhány perces művészfilmmel megmutatni. A film üzenete mindenkihez szól: a humánum, az összefogás és összetartozás ereje mentheti meg jövőnket, amelyben mindenkinek együttesen kell felelősséget vállalnia.

A zenei- és filmfelvétel egyedi tervezése és kivitelezése új kifejezési formát eredményezett, amellett, hogy a hatodik évadát kezdő koncertsorozat szellemiségét is közvetítő alkotás a Zenélő Budapest imázsfilmjévé vált – nyilatkozta Götz Nándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.