Cirkuszi eszközökkel segítik a hátrányos helyzetű fiatalokat

A Recirquel szociális cirkusz kezdeményezésének részeként a világhírű Cirque du Soleil Cirque du Monde elnevezésű programján alapuló workshopot tartanak Budapesten Tommaso Negri, a Cirque du Monde tanárképző oktatójának vezetésével. A négynapos képzésen pedagógusok, szociá­lis munkások és magyar tanárok vesznek részt, akik a szociális cirkusz eszköztárával ismerkednek meg. A program bevezeti a résztvevőket a hátrányos helyzetű fiatalokkal való munkában alkalmazható cirkuszművészet módszertanába, melynek alapja az önértékelés, az önbizalom, a szociális készségek és a kreativitás fejlesztése.

Izsó Zita
2019. 12. 10. 6:55
null
A Rengeteg című darabot a Cirque du Soleil volt sztárja segített színre vinni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cirque de Soleil 1995-ben alakította meg a Cirque du Monde-ot, melynek a lényege kifejezetten az volt, hogy kidolgozzon egy pedagógiai módszert, melynek segítségével bevonhatja, lekötheti, fejlesztheti és inspirálhatja a kallódó, hátrányos helyzetű fiatalokat.

A művészet ugyanis olyan nyelv, ami megkönnyíti a párbeszédet a veszélyeztetett helyzetben lévő fiatalok és a velük foglalkozó tanárok, szociális munkások között.

Tommaso Negri, a Recirquel szervezésében indított workshop vezetője is hangsúlyozta, hogy az oktatás párbeszéd a tanár és a diák között.

– Paulo Freire, a pedagógiai filozófia kiemelkedő képviselője is úgy tartotta, hogy sosem szabad elfelejteni, hogy az oktatás valós időben történik, az oktató és a diák közötti találkozás, a célok és a szükségletek összehangolása – tette hozzá. Mint mondta, fontos, hogy az oktatás közösségi élmény legyen, ez ugyanis erősíti a tudatot, hogy a fiatalok bízhatnak egymásban.

A Cirque du Monde programjában például kipróbálhatják, milyen egyensúlyozva végigmenni a kötélen, amelyet társaik tartanak és feszítenek ki. Megtanulhatják, hogyan bízzanak meg másokban, miként segítik egymást egy közösség tagjai, hogyan kell másokkal együttműködni a siker érdekében. Átélhetik, milyen élmény pél­dául, amikor sikerül egy egyszerű zsonglőr­trükköt végrehajtani, buzogányt és ördögbotot használni.

A cirkuszt több évtizede alkalmazzák szociális területen is, a tapasztalatok szerint az ilyen és hasonló élményt nyújtó kooperációs és ügyességi gyakorlatokkal fejleszthetők azok, akik rosszul teljesítenek az iskolában, nehezen kommunikálnak vagy traumákat éltek át.

A gyakorlatok hozzájárulnak a társadalomba, vagy a közösségbe vetett hit újralapozásához, sokaknak pedig egyszerűen azt tanítja meg a program, hogy ők is jók valamiben, és ezáltal értékesnek érezhetik magukat.

Az egyedülálló képzés elsősorban gyakorlott szakembereknek – szociális munkásoknak, pedagógusoknak – szól, de bármely olyan szervezet számára nyitott és ingyenes, amely veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozik.

Kérdés, hogy programokat vezető tanároknak, szociális munkásoknak mennyire kell komoly technikai tudással rendelkezniük. Ennek kapcsán Tommasi Negri elmondta, hogy a technikai tudás annyiban segít, hogy általa magabiztosak lehetnek.

– Fel kell ismernünk, miben vagyunk jók, és hogy jelenleg hol áll a technikai tudásunk. Előfordulhat, hogy külső segítségre lesz szükségünk, például felkérünk egy cirkuszművészt, hogy vegyen részt a programban – tette hozzá.

A képzés magyarországi házigazdája és szervezője a Recirquel Társulat, amely évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápol a Cirque du Soleil-jel. – Mindenképpen szerettük volna, hogy ez a nemzetközileg sikeres program Magyarországra is eljusson, ezáltal is bemutatva, hogy a cirkusz rendkívül sokarcú művészet.

Nemcsak a szórakoztatás lehet a célja, hanem az átélt élmények segíthetnek a személyiségünk fejlesztésében, önmagunk jobb megismerésében – mondta el Vági Bence, a Recirquel alapító művészeti vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.