Coutry House Opera magyar kézben

Egykori arisztokrata kastélyok adnak helyet Angliában a Country House Opera műfajának. Májusban e sajátos műfaji keretek között magyar rendező viszi színre az Aidát.

Szilléry Éva
2020. 02. 17. 20:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykori arisztokrata kastélyok adnak helyet Angliában a Country House Opera műfajának. Májusban e sajátos műfaji keretek között magyar rendező viszi színre az Aidát: a Winslow Hall Country House Operában Kerényi Mihály rendezi meg Verdi klasszikusát.

A művész a nyolcvanas években élt Amerikában – hazatérve a kilencvenes években a Magyar Állami Operaháznak és egyéb hazai játszóhelyeknek dolgozott, többek között Donicetti Szerelmi bájital, Händel Julius Cesar, Mozart Cosi fan tutte darabjait vitte színre- és egy ottani munkája alapján néhány hónapja kapott felkérést Christopher Gilmour kastélytulajdonos fesztiválszervezőtől az Aidára, ami a legnagyobb szabású produkció lesz a kastély eddigi bemutatói között.

Christopher Gilmour kulturális céllal vette meg az 1700- as években épült kúriát, külön érdekesség, hogy előtte Tony Blair, volt miniszterelnök is meg szerette volna vásárolni, de letett róla, mert nem találta kellőképpen védettnek, a több irányból belátható épületet.

A mintegy 350 nézőt befogadó opera elegáns találkozó, egyben egy kirándulás, napi program ahol fogadással várják a nézőket.

Winslow négyezer fős kisváros, 60 kilométerre található Londontól, az ilyen kastély rendezvényeken a felső tízezer tagjai és üzletemberek fordulnak meg. Állami támogatást nem kap a magánrendezvény, szponzorok segítségével szervezik meg, ami idén a Brexit miatt egyre több nehézséget okozott a fesztivál menedzsmentnek.

Mintegy másfél hónapos próbafolyamat után július elején mutatják be Kerényi rendezésében az Aidát Oliver Gilmour karmester vezényletével, nemzetközi előadókkal. Lapunknak a rendező elmondta, a premiert hat előadás követi majd, amelyen végig jelen lesz, hiszen közben alakul a produkció.

Érdeklődésünkre arról is beszélt, a váratlanul jött felkérés akár visszatérést is jelenthet számára az opera műfajához, bár a hazai kritikusok nem követik nagy figyelemmel a kis közönség előtt zajló, Angliában népszerű előadásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.