Csak a taggyűlés dönthet a tulajdonrész átadásáról

Magyar Nemzet
2019. 06. 21. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége meglepődve értesült a Magyar Színházi Társaság (MSZT) azon döntéséről, hogy el kívánja adni a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) működtető gazdasági társaságban meglévő egyhatodnyi tulajdonrészét. Az eladásról/átadásról a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. taggyűlésének kell döntenie. Ameddig erre nem kerül sor, a tulajdoni arányok változatlanok. Az MTT a saját tagszervezeteinek megkérdezése után fog dönteni arról, hogy miképpen viszonyuljon ehhez a helyzethez.

A POSZT tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZF Nkft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

Az elmúlt három évben nagy erőfeszítéseket tett a színházi szakma azért, hogy megőrizze a POSZT minőségét és stabilitását: minden lényeges döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok a társaság taggyűlésein, minden fontos döntés – például a válogatók és a díszvendég személye vagy a zsűri összetétele – egyhangúlag született meg a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében. „Az MSZT nyilatkozata ennek az együttműködésnek a kockára tétele. Döntésük különösen furcsa a XIX. POSZT pár napja megtörtént sikeres zárása után” – írta közleményében az MTT.

Az is kérdés, hogy ha kilép az egyik szervezet, miként reagál a színházi szakma egésze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.