Csáth-kiállítással zárult a PesText Fesztivál

Idén másodszor rendezték meg a PesText Fesztivált, amit a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online is közvetítettek. A Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség által szervezett egyedülálló eseménysorozat a világirodalmat helyezi a középpontba, és egyik fontos célja minden évben az, hogy ráirányítsa a figyelmet a műfordítás fontosságára.

Izsó Zita
2020. 09. 26. 14:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők az A38 hajó mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum kapujában és az Egyetem téren is rendeztek eseményeket, a nemzetközi fellépőkkel készített videóinterjúkat online lehetett megnézni. A programsorozat pedig egy Csáth Géza kiállítással zárult. Az elmúlt négy napban bemutatták többek között Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író című regényét, ami a második POKET-zsebkönyv, ami a PesText támogatásával jelent meg, emellett lengyel drámafelolvasást és beszélgetést is tartottak az irodalom és színház kapcsolatáról, valamint a kortárs lengyel drámairodalomról. A fesztiválon számos rendhagyó program is megtekinthető volt. Ezek közül az egyik legizgalmasabb a Shakespeare-fordításokat feldolgozó koncert volt, ami rendkívül széles zenei palettát vonultatott fel: az előadásban ugyanis keveredett az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz és a különböző zenetörténeti utalások. A produkciót bemutató WH Márkos Albert csellista és zeneszerző kezdeményezésére alakult, tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu, Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor.

Pénteken az érdeklődők a fesztivál egyik szervezője, a MISZJE jóvoltából kerekasztal-beszélgetésen is részt vehettek, ahol többek között megtudhatták, milyen jogok illetik meg az illusztrátorokat, mire érdemes figyelni szerződéskötéskor, és milyen úton jár a jogdíj az illusztrátoroknak.

Aznap este a Neurológiai Klinika kertjében átadták a Fiatal Írók Szövetsége által 2016-ban alapított Csáth Géza-díjat, amely mellé egy hasított sertés, illetve egy névre szóló hentesbárd jár. Az elismerést 2020-ban Nemes Z. Márió költő, kritikus, performer, esztéta kapta. A Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költő és képzőművész ötletén alapuló díjhoz idén rendhagyó módon egy pop-up kiállítás is kapcsolódott, aminek kapcsán a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, Antal Nikolett beszélgetett Kollár Dalma Eszterrel, a kiállítás kurátorával.

– A kiállítás kiindulópontja a Csáth Géza-díj volt, ezt próbáltuk meg tágítani, és arra gondoltunk, hogy ha Csáth hagyatékával foglalkozunk és azzal, hogy milyen területeket fedett le a munkássága, akkor képzőművészeti szempontból izgalmasabb kiállítást tudunk létrehozni. Az is szempont volt, hogy ne csak pszichiáterként állítsuk a középpontba, hanem konkrétan a műveire is reflektáljunk. A kiállításon két külföldi (Douglas Gordon és Pipilotti Rist) és három magyar (Borsos Lőrinc, Metzing Eszter és Tillmann Hanna) művész vett részt, az utóbbiak felkérésre, konkrétan a kiállításra készítették el a műveiket. A külföldi alkotók közül olyanokat szólítottunk meg, akik munkásságukban kötődnek azokhoz a témákhoz, amikkel Csáth is foglalkozott – hangsúlyozta Kollár Dalma Eszter.

A kiállításon bemutatott műalkotások így a Csáth életében szorosan kapcsolódó területekre, a pszichoanalitikára és írásaira koncentrálnak, illetve kiemelnek egy-egy, az írásaiban megjelenő, többször visszatérő témát. A tárlat címe Csáth Fekete csönd című novellájának utolsó mondata – „Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni” – és egyszerre utal a pszichiátriai munkára és arra a zaklatott lelkiállapotra, ami az író és a kiállító alkotók műveiben egyaránt jelen van.

A fesztivál a kurátor tárlatvezetésével zárult. Az online közvetítések felvételei pedig utólag is megtekinthetők a PesText oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.