Csibészség és kreativitás

Huszadik alkalommal rendezik meg február 26. és április 8. között a Frankofón Fesztivált. Az egy hónapos programsorozat nyitó eseménye február 26. és március 7. között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Izsó Zita
2020. 02. 20. 13:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszadik alkalommal rendezik meg február 26. és április 8. között a Frankofón Fesztivált. Az egy hónapos programsorozat nyitó eseménye, a szintén kerek évfordulóját ünneplő 10. Frankofón Filmnapok február 26. és március 7. között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. De nem csak a Frankofón Fesztivál és a filmnapok ünnepel kerek évfordulót, ugyanis idén ötvenéves az OIF, vagyis a Frankofónia Nemzetközi Szervezete, aminek 2004 óta Magyarország is tagja.

„Magyarország kapcsolata a francia nyelvvel azonban ennél is régebbre nyúlik vissza. Elég csak arra gondolnunk, hogy Szent István a francia II. Szilveszter pápától kapta a koronát, később pedig egy francia zeneszerző, Berlioz írta meg a Rákóczi-indulót, sőt maga Rákóczi is Franciaországban kapott menedéket” – emelte ki Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, majd hozzátette, hogy a múltbeli kapcsolatok hatással vannak a jelenre is, nem véletlen, hogy Magyarországon a francia még mindig a harmadik legtöbbek által tanult idegen nyelv az angol és a német után. „Aki pedig találkozik a nyelvvel, az kultúrát ad és kultúrát kap” – tette hozzá.

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a hármas évfordulóra a szervezők nagyon különleges programmal készültek. A filmnapok idén 23 filmet és öt rövidfilmet vonultat fel Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából. A sok esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon premier előtt láthatják a nézők. A filmnapok február 26-án Hirokazu Koreeda Cannes-ban díjazott japán rendező Az igazság című filmjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-án, a budapesti vetítések után folytatódik 14 magyarországi város mozitermeiben.

Az egyik leginkább várt alkotás talán a Nyomorultak Ladj Ly rendezésé­ben. A film tavaly Cannes-ban elnyerte a zsűri díját, idén pedig Franciaország idei Oscar-jelöltje volt.

„A filmnapokon olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint pél­dául Catherine Deneuve (képünkön), Juliette Binoche és Léa Seydoux, és olyan kiváló rendezőket, mint Xavier Dolan vagy a Dardenne fivérek” – hangsúlyozta Frédéric Rauser.

A Frankofón Fesztivál a filmek mellett a kultúra számos más oldalát is bemutatja: egész márciusban komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a frankofón kultúra szerelmeseit Budapesten a Müpa, a Liszt-emlékmúzeum, a Trafó, Műcsarnok, az Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár, az ELTE és a Francia Intézet mellett, természetesen az ország számos városában.

Március utolsó hetének kiemelkedő eseménysorozata a frankofón jazzfesztivál. Csibészség, kreativitás, könnyed melankólia – a franciákkal kapcsolatos pozitív sztereotípiákra a zenéjük is ráerősít. A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel, megannyi különböző megközelítésmódot és integráns világot foglal magába. A BMC és a Francia Intézet közötti csaknem húszéves együttműködés nyitott új fejezetet a Frankofón Fesztivál keretében megrendezett francia jazzfesztivállal. A koncertsorozat idén a Vive le Jazz! nevet kapta, és összesen öt izgalmas koncertet kínál március 26. és április 4. között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.