Csurka István a Deficittel érkezik az Ormánságba

A térségben elindult Andrásfalvy Bertalanról elnevezett országos kulturális, közművelődési, turisztikai mintaprogram keretében a Bőköz Fesztivál négy településén (Kémesen, Szaporcán, Tésenfán, és Drávacsehiben) három hetente színházi előadásokat láthatnak a nézők. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a nemrég elindult Déryné Program és a befogadó színházi előadásokat szervező MaloM Program támogatásával, szervezésével számtalan minőségi előadás érkezik majd a falvakba.

Bőköz Fesztivál – Magyar Nemzet
2020. 10. 04. 18:28
null
Lőrincz Tímea és Verebes Judit a Deficitben Fotó: Bőköz Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 10-én este hat órakor Kémesen Csurka István Deficit című színművét láthatja a közönség Szilágyi Tibor rendezésében a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában. A produkció különlegessége, hogy a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész negyven évvel ezelőtt a magyar ősbemutatón játszotta a darab főszerepét, s most ő állította színpadra a legendás drámát.

Szilágyi Tibor nagy sikere

Szilágyi Tibor és a Deficit című színmű elválaszthatatlan egymástól. Eddigi pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el a Vígszínház tagjaként ezzel a darabbal. Horvai István rendezésében 1979-től nyolc szezon át 387-szer alakíthatta az előadásban X szerepét. Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Reviczky Gábor játszott vele együtt, majd később Szegedi Erika és Hernádi Judit vett át szerepeket. Szilágyi Tibor úgy gondolja, ez az alakítása is hozzájárult ahhoz, hogy annak idején megkapta az érdemes művész címet. Az 55. színházi évadában a színművész örömmel vállalta, hogy Zentán megrendezi Csurka István drámáját. Olyan sikert értek el az előadással, hogy a produkció már kétszer vendégeskedett Budapesten, műsorra tűzték a kisvárdai fesztiválon és Sopronban is.

Lőrincz Tímea és Verebes Judit a Deficitben
Fotók: Bőköz Fesztivál

A kamaradarabot Csurka István 1967-ben írta, és 12 évet várt rá, hogy bemutassák. Majd megkapta érte a Színikritikusok Díját. A történet szerint 1956 után járunk. Két értelmiségi pár elhagyja a fővárost, politikai nyugalomra vágynak a szocialista jólétükben. Ám ezzel jár az egész életükre ható bénultság, a forradalom leverése utáni csalódottságuk. Kényszeres hallgatásuk áthatja egész kiürült életüket. A négyszereplős darabban Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Verebes Judit és Virág György játszik.

Pólika, a cigány dalok királynője

Pólika címmel Kovács Apollóniának, a magyar folk- és cigány dalok koronázatlan királynőjének a szellemiségét idézi meg előadásában Varga Klári színművész október 14-én este hat órakor Drávacsehiben. Vele tartanak ezen a zenés esten Rusz Milán, Gyorgyev Bránimir és Suki István. Kovács Apollónia teljesen névtelenül egy öregek otthonában halt meg. Pályája csúcsán több százezer példányban adták ki a lemezét. Öt kontinensen lépett fel a világban. Az est a cigány származású művésznő életének minden fontosabb állomását bemutatja nótacsokorral, operettel, sanzonokkal, szocialista indulókkal. Közben felvillan Erdély, hiszen gyerekkorát Nyárádremetén töltötte, Auschwitz, a deportálás – szülei halála árvaságot jelentett számára – majd nagyváradi színésznővé vált, és végül énekesnőként futott be hatalmas karriert. Idős korában a magány vette körül egy szeretetotthonban. Senki nem tudta, hogy a Grabócznénak szólított beteges asszony ki is valójában. Igazi érzelmeket felkavaró sorsdráma, zenés vándorlás és utazás vár a közönségre ezen az esten.

Hamvadó cigarettavég

Hamvadó cigarettavég címmel Karády Katalinról szóló estet tekinthetnek meg a nézők október 15-én este hat órakor Tésenfán. Varga Klári és Rusz Milán Jászai Mari-díjas színművészek idézik meg dalokkal a legendás, hányatott sorsú művész életét, sorsát. A történet szerint egy tangóharmonikás katonatiszt játszik fogolytársainak valahol Szibériában. Nem tudni pontosan, hogy ki is ő, csupán csak sejteni lehet, hogy talán Karády Katalin eltűnt vőlegénye.

Varga Klári Karády Katalin szerepében

Közben hosszú kabátban, kofferrel a kezében egy megtört, didergő asszony érkezik, aki elmeséli, hogy egykor ünnepelt sztár volt, de a kommunista rendszer félreállította. Karády Katalin – miközben elénekli a korra legjellemzőbb, de nem a tőle leginkább megszokott dalokat – mély, emberi vallomásában felidézi a gyerekkorát, életének fontos szakaszait.

Az Andrásfalvy mintaprogramról itt olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.