Csütörtökig küldhetjük el az utolsó táviratot

Magyarországon április 29-én lehet utolsó alkalommal postán feladni táviratot. A Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria ebből az alkalomból három jeles idei művészeti évfordulóhoz kapcsolódva arra kéri a vállalkozó kedvű embereket, intézményeket, hogy egy ezen a napon feladott távirat küldésével állítsunk emléket a szolgáltatásnak.

Magyar Nemzet
2021. 04. 26. 14:30
null
Pilinszky János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az április 29-én postázott távirat kézbesítése előre időzíthető, s ahhoz további különszolgáltatások kérhetők, ám ezek, és az intézmények által feladott táviratok díjszabása magasabb – közölte lapunkkal a Herman Ottó Múzeum. A szervezők azt kérik, küldeményével ön is járuljon hozzá az Utolsó távirathoz, amelyhez három művészeti évforduló is kapcsolódik idén: 100 éve született Pilinszky János, 25 éves a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Thália-háza, közismert nevén a miskolci Színészmúzeum, valamint 100 éves a Miskolci Művésztelep. A Spanyolnátha művészeti folyóirat a miskolci Színészmúzeumban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezi meg a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozatát. Az Utolsó távirat elnevezésű kezdeményezés e sorozat része.

A Pilinszky-család előadóművészethez való kötődése kevésbé közismert: Pilinszky János költő nagybátyja, a világ máig egyik leghíresebb Wagner-tenorjaként számon tartott Pilinszky Zsigmond 1913-ban, egy évadot Miskolcon játszott. Míg Pilinszky János másik nagybátyja, Pilinszky Géza a Zeneakadémia elvégzését követően az Operaházban hegedült, emellett énekes és zeneszerző is volt. Pilinszky édesapja pedig a távirati szolgáltatást hamarosan megszüntető postához is kötődött: a budapesti postafőfelügyelőségen dolgozott.

A felhívás plakátja
Fotó: Herman Ottó Múzeum

A beérkezett táviratokból készült válogatások rangos művészeti intézmények kiállításain, többek között a miskolci Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, a hernádkaki Önök kérték Spanyolnátha kertfesztiválon, illetve az interneten és a Spanyolnáthában jelennek meg. A távirat feladója az elküldéssel ehhez hozzájárul. A közlemény továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy a postán árusított táviratlapon található szövegdoboz-mérete körülbelül 12×7 centiméter, ebbe a mezőbe kézzel írt, maximum 250 karakter terjedelmű szöveget írhat a feladó. A távirat szövegében szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky János-idézetnek. Emellett tartalmazhat más szöveget is. A Pilinszkytől vett szavakat kérik idézőjelbe tenni.

A közönséges távirat feladási díja 2200 forint, ez a költség a feladót terheli. Különszolgáltatás kérése (például dísz- vagy gyászlap, sürgős) esetén plusz díjat kell fizetni. Az időzítés kérése, ha az nem hétvégére esik, díjtalan. Telefonon történő kézbesítés nem lehetséges. A címzett neve: Magyar Küldeményművészeti Társaság, címe: 3563 Hernádkak, Ifjúság út 5. A feladható táviratfajtákról, a kérhető különszolgáltatásokról a https://posta.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.