Cziffra György öröksége

A száz éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg idén a hazai és nemzetközi zenei élet. Az emlékév a Cziffra-fesztivállal kezdődik, az első eseményeket az online térben rendezik meg. Lapunknak Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, az emlékév művészeti vezetője beszélt a hangversenyek átszervezéséről, az online tér adta lehetőségekről és a külföldi művészek fellépéseiről.

2021. 01. 26. 7:22
null
Azóta művészeti vezetőként az adott helyzethez való folyamatos alkalmazkodás a fő feladatom Fotó: Emmer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban hírt adtunk róla, Magyarország kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, ami a Cziffra-fesztivállal veszi kezdetét február 9-én. Az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást pedig a későbbi járványügyi bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

– Az emlékév programjainak kidolgozása, sőt a legtöbb program, köztük a külföldi művészekkel történt időpont-egyeztetések, megállapodások már jóval a pandémia kitörése előtt létrejöttek. Azóta művészeti vezetőként az adott helyzethez való folyamatos alkalmazkodás a fő feladatom – avat be Balázs János. Mint mondja, a sok esetben többszöri újraszervezés során a céljuk az, hogy amennyire lehet, megmaradjon az eseménysorozat alapstruktúrája, filozófiája. Kiemelten fontosnak tartják, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot és folyamatos jelenlétet biztosítsanak a hazai fellépőknek. Egyetlen magyar művész felkérését sem mondták vissza a helyzetre hivatkozva. A hangversenyeket online vagy későbbi időpontban tartják meg a befogadó intézmények és a művészek szabad időpontjai­hoz alkalmazkodva. Továbbá azokat a koncerteket is megrendezik, ahol a külföldi és magyar művészek együtt léptek volna fel, igaz, ezeknél programot módosítottak.

Balázs Jánosnak művészeti vezetőként az adott helyzethez való folyamatos alkalmazkodás a fő feladata
Fotó: Emmer László

A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat közvetítik online ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak. – Az online tér legfontosabb funkciója, hogy alapvetően meg lehet tartani a hangversenyt, így sok esetben még több emberhez jut el, mint személyesen, illetve a kiváló felvételek fennmaradnak az utókornak. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a csatorna útja lehet a fiatal generáció elérésének. Ha megfelelően tudunk hozzájuk szólni, felkelthetjük az érdeklődésüket, s ez az első lépés a személyes koncertlátogatáshoz – véli Balázs János. Mivel a világ legkeresettebb külföldi művészeit, köztük Borisz Berezovszkijt, Marc-André Hamelint, Martha Argerichet és Misa Majszkijt hívták meg az emlékévre, nehezebb az új közös időpont megtalálása, de mindenképpen azon lesznek a szervezők, hogy a közönség személyes jelenléttel élvezhesse hazánkban ezeket a minden bizonnyal maradandó élményt jelentő koncerteket. Tizenöt országban emlékeznek meg Cziffra Györgyről, a külföldi programok tekintetében az év második felére és a 2022-es évre tervezett koncertek esetében nincs változás. Ám a tavaszi évad hangversenyeinek megrendezését minden külföldi partner az aktuális járványügyi szabályzástól teszi függővé.

Február 9-én Cziffra öröksége címmel veszi kezdetét a megemlékezéssorozat. A virtuális nyitóeseményt a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítik, ahol Cziffra egykori tanítványai: Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek zongorajátékuk mellett idézik fel emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amit a mestertől útravalóul kaptak. Az est házigazdája Bősze Ádám és közreműködik Balázs János zongoraművész. Pagels-Tóth Anna Éteri színek című kiállítását ugyancsak virtuálisan tekintheti meg a közönség február 9. és 28. között a MOMKultból. Aatoth Franyo képzőművész Estély a vörös kertben című tárlatát a Hegyvidék Galériában mutatják meg február 10. és március 13. között. Az ismert művész 1978-ban Victor Vasarelynek köszönhetően jutott ki Franciaországba, ahol első kiállítását Cziffra György segítségével valósíthatta meg. A kiállítás időtartama alatt virtuális tárlatvezetés is színesíti a programot. Február 11. és 14. között tartják a Cziffra-fesztivál mesterakadémiáját Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének) és a későbbiekben – a pandémia függvényében – Szakcsi Lakatos Béla (dzsesszzongora) közreműködésével. Február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Cziffra-fesztivál Ifjú Tehetség Díjasai: Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek) a Hegyvidék Kulturális Szalonban. Február 15-én a Cziffra-fesztivál Tehetség Díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű), Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet a legendás prímással, Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult virtuális koncerttermében. Igazán izgalmasnak ígérkezik Eckhardt Gábor zongoraművész hangversenye is, aki február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori vagy gyermekeknek írott zongorakompozícióiból tart hangszerbemutató koncertet, amelyhez virtuá­lisan csatlakozhat a fiatal közönség.

A további programokról és a módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget a fesztivál honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.