Dalosok Székelyföldről

Kincs van ezeknek a gyermekeknek a torkában — jegyezte meg csütörtökön este a balatonlellei rendezvényparkban tartott, szívet-lelket gyönyörködtető kórushangverseny után egy idős férfi. A messze földön híres Szentegyháza Gyermekfilharmónia száztagú kórusa és negyventagú zenekara pénteken a zsámbéki Öregtemplomban is fellépett, ma pedig a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika kertjében ad koncertet.

2019. 08. 24. 13:35
null
Ma Máriaremetén ad koncertet a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Fotó: Veres Nándor Forrás: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Üdv rád és házad népére – Bach Parasztkantátája egyik részletének előadásával köszöntötte csütörtökön este a balatonlellei rendezvényparkban összesereglett testvérváro­siakat és az ott nyaralókat a Szentegyháza Gyermekfilharmónia (népszerű nevén a Fili), amely a legszebb magyar, ezen belül székelyföldi népdalokból is összeállított, rendkívül jó hangulatú előadással örvendeztette meg a hallgatóságot. A csaknem egyórás koncertet – amelyen mások mellett a Gábor Áron rézágyúja kezdetű népdal is közös éneklésre sarkallta a lelkes közönséget – ezúttal is a magyar és a székely himnusz ugyancsak közös éneklése zárta, majd egy kislány „Gyertek hozzánk!”-kal búcsúzott el a közönségtől.

– Közös munka eredménye ez a hangverseny is – mondta a Magyar Nemzetnek a hangverseny után az őt körül vevők gyűrűjében Haáz Sándor. A Fili megálmodója, összetartója, karnagya kérdésünkre hozzátette: továbbra sem tervezik Szentegyházán zeneiskola létrehozását, mivel a közeli Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában kiváló zenetanárok kezében vannak a hangszeresek.

– Jövőre nyugdíjba megyek, nem tudom, hogyan folytatom, de az ilyen sikerek és örömök azt sugallják: nem szabad abbahagyni. Van elképzelésem, hogy kinek adom át az együttes vezetését – tette hozzá Haáz Sándor.

Ma Máriaremetén ad koncertet a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Fotó: MTI/Veres Nándor

A Hargita megye legmagasabban fekvő városában 1982-ben alakult és onnan hosszabb-rövidebb körutakra induló, Svédországban és Kanadában is jól ismert, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett zenei együttes mögött már több mint ezer fellépés áll. A Szentegyháza Gyermekfilharmónia, miután megnyitotta az augusztus 18-án a kolozsvári magyar napokat, és hangversenyt adott a szárhegyi falunapok záró­ünnepségén, Balatonbogláron kezdte és a jövő hét elején Szarvason fejezi be az idei első, magyarországi turnéját, ám eközben még egy bécsi meghívásnak is eleget kell tennie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.